U trendu

Akne – najčešća pitanja

Veliki broj mladih, naročito devojke, muče akne, pa sebi i doktorima postavljaju veliki broj pitanja o tome šta izaziva akne i kako ih izlečiti.
Da li nam ishrana i prirodni lekovi mogu pomoći?
Tačno je da neki artikli hrane pospešuju nastajanje akni, a da voće i povrće aktivno deluju protiv akni.
Ono što treba smanjiti ili ne treba jesti: masno meso, suhomesnati proizvodi, kafa, gazirana pića, jaki slatkiši i konzervirane prerađevine od mesa.
Preporučka stručnjaka je da treba jesti: integralne žitarice, voće (limun, narandža, banana, jabuka), povrće (zeleno lisnato povrće, kupus, krastavac, beli luk, crni luk, grašak, krompir…). Za zdrav ten potrebno je tokom dana piti dosta tečnosti: vode, prirodnih sokova ili čaja.
Alternativna medicina preporučuje maske i obloge od: pivskog kvasca, limuna, belog sleza, bosiljka, mente, kamilice, maslina…
Imaju li veze hormonski lekovi sa aknama?
Pojedini hormonski lekovi i preparati mogu da pojačaju akne. Postoje savremeni hormonski lekovi, novije generacije, koji uz pomoć hormona (CPA) deluju na androgene, tako da ne ispoljavaju svoje negativno dejstvo na kožu i na stvaranje akni.
Ove lekove treba koristiti isključivo pod nadzorom lekara.
Da li pilule za kontracepciju utiču na akne?
Antibebi pilule u sebi sadrže hormone, pa svakako utiču na pojavu akni. Ranije generacije pilula za kontracepciju pospešivale su pojavu akni. Većina savremenih kontraceptivnih pilula sadrži niske doze raznih vrsta hormona koji povoljno utiču na kožu, tako da smanjuju ili sprečavaju nastajanje akni.
Da li se akne javljaju samo kod mladih osoba?
Akne najčešće pogađaju mlade (12-25 godina), ali se javljaju i kod starijih osoba, a uzroci su, pored genetskih predispozicija, i mnogi drugi faktori. Od ostalih faktora navodimo: ishranu, stres, kozmetička sredstva, nuspojave nekih lekova, radna mesta sa dimom ili hemijskim isparenjima, alergija na neku hranu ili na pojedine deterdžente i sapune.
Da li umivanje i tuširanje smanjuje broj akni?
Lična higijena umnogome doprinosi smanjenju nastajanja akni. Potrebno je redovno se tuširati i često prati lice blagim sredstvima, kako bi se smanjio uticaj znoja i masnoće i sprečilo zapušenja pora.
Ni sa umivanjem ne treba preterivati jer se onda potpuno uništava prirodna masnoća i vlažnost kože, a suva koža izaziva druge probleme (bolesti kože).
Kako oblačenje i način života utiču na stvaranje akni?
Tesna i nepropusna odeća, boravak u vlažnim i pretoplim prostorijama – izazivaju preterano znojenje, što pogoduje stvaranju akni.
Previše izlaganja suncu pogoduje aknama.
Savetuje se: laka umereno komotna odeća, češći boravak na otvorenom prostoru i čistom vazduhu, što omogućava koži da normalno diše i ne znoji se.
Kako kozmetički preprati utiču na akne?
Preterana upotreba nekvalitetne kozmetike samo pospešuje rast akni. Mnogo pudera i debele naslage masnih krema na licu samo zapušuju pore na koži. Ako kozmetički preparati imaju loš hemijski sastav, stvaraju se uslovi da akne prosto bujaju.
Zato treba voditi računa o tome da šminka bude diskretna i proverena (da ne izaziva alergiju). Pojedina kozmetička sredstva mogu blagotvorno delovati na akne i ranice od akni, a neka samo maskiraju akne (što nekad nije loše).
Postoji li vremenski period ili godišnja doba kada se pogoršavaju akne?
Češća pojava akni zavisi od vremena na više načina. Doba godine i vremenske prilike utiču na ljudski organizam tako da se kod pojedinaca akne javljaju više u jednom godišnjem dobu nego u ostalima (najčešće proleće ili leto). Kod nekih žena je to uslovljeno menstrulnim ciklusom (promena hormonske ravnoteže) ili trudnoćom. Kod studenata ili đaka, to je vreme ispitnih rokova ili ocenjivanja, što je direktno povezano sa stresom (nivo stresa).
Da li stiskanje i ceđenje leči akne?
Ceđenjem se mogu eliminisati samo velike i gnojne akne, ali u izuzetnim i pojedinačnim slučajevima, uz pomoć stručnjaka ili uz velike mere dezinfekcije. Često pipanje, dodirivanje i stiskanje akni samo povećava infekciju i iazaziva širenje površine zahvaćene aknama.
Savet
Prilikom pojava akni, treba konsultovati lekara i povesti računa o gorenavedenim preporukama, kako bi se uticaj akni na naše fizičko i psihičko zdravlje sveo na minimum.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.