U trendu

Alarmantan porast kvarnih zuba kod dece

Novi podaci iz Velike Britanije, a i kod nas, ukazuju na dramatičan porast broja dece sa kvarnim zubima, kao i sve više slučajeva kvarnih zuba kada je vađenje zuba neophodno.

Porast u periodu od 10 godina iznosi 24%, što se smatra šokantnim uzimajući u obzir porast populacije dece ove starosne grupe od 16% u istom peiodu.

Izveštaj navodi neosporno poboljšanje oralnog zdravlja populacije svih uzrasta od 1970. godine pa do danas, ali zabrinjava podatak da skoro trećina petogodišnjaka u Engleskoj ima karijes i da je kod dece čak u proseku najmanje zuba u katastrofalnom stanju, stanju raspadanja, kada je neophodno vađenje. Karijes je razlog broj jedan zašto su deca uzrasta od 5 do 9 godina hospitalizovana u Engleskoj.

Istraživanja rađena na ovu temu pokazuju da je većina slučajeva vađenja zuba rezultat karijesa izazvanog prekomernim unosom šećera u ishrani dece i čestom upotrebom slatkih sokova i gaziranih napitaka. Bebama i deci zubi su podložniji kvarenju i raspadanju nego odraslima zbog hemisjkog sastava i fizičkih svojstava zuba. Posebno su ugroženi prednji mlečni zubi kod dece zato što imaju manje elastičan sloj zaštite od bakterija.

Stomatolozi navode da vađenje mlečnih zuba ne treba uzimati olako jer su vreme, način i stepen kvarenja mlečnih zuba najčešći pokazatelj i obrazac kakvi će zubi biti kod takve osobe kad odraste.

Istraživanje navodi da se upotrebom manje količine šećera u hrani kod dece, redovnom higijenom i posetama stomatologu smanjilo do 90% slučajeva kvarenja zuba.

Na kraju se navodi da je zabrinjavajuća statistika trenutno prisutna, ali da se adekvatnom akcijom i medijskom kampanjom sve vrlo brzo može promeniti. Takođe, dodatnim oporezivanjem pića i hrane sa velikom količinom veštačkog šećera u rešavanju ovog problema mogle bi da pomognu i državne institucije.

Sa druge strane, podsticaji za zdravu hranu sa prirodnim sadržajem šećera u sebi pozitivno utiču na zdravlje organizma.

9 komentara
 1. Jovana

  Manite se silnih pasti za zube, uzmite prirodnu pastu za zube pro100healty. Ja je kupila i jako sam zadovoljna.

 2. Iva

  ZEOZUB koliko sam videla pored zeolita sadrži i aloju i mentu. Zeolit sam koristila ranije za detoksikaciju organizma i znam njegove blagodeti, između ostalog da je jak antioksidans a oni su odlična prevencija kod paradentoze. Ja sam i ranije utrljavala prah zeolita u desni kada bi mi se napravila afta ili kada se dogodi da mi se desni upale i zaista je pomagalo. Lepo je znati da se neko dosetio da napravi pastu sa zeolitom.

 3. Olivera

  Mi vec godinama koristimo samo paste na prirodnoj bazi i obavezno bez fluora. Nedavno sam naletela na internetu, na pastu Zeozub, sastav je odlican i sto mi je najbitnije nema floura. Cak je i moja cerka koristi, a i ma 7 godina. Iskreno, prezadovoljni smo.

 4. maki

  A super je to sve, a jel neko probao tu pastu?

 5. Slavka

  Ja znam sta je zeolit ,da se koristi za detoksikaciju,naseg organizma, i da je dosta delotvoran za neka obolenja. Ali nisam znala da ima i pasta od zeolita, bas bih volela da znam gde moze da se kupi ..Zdrava je za zube i desni super stvar ZEOZUB.

 6. Anonimni

  Kakva je to pasta ZEOZUB

 7. Anonimni

  Moze li mi neko reci, kakava je to pasta, ZEOZUB

 8. Dusica

  Nisam do sada cula za ovu pastu za zube. Da li se moze kupiti u super marketima i koja je zemlja porekla?

 9. Majka

  I pored stetnosti secera u ishrani dece i pasta za zube za decu sa fluorom su takodje stetne.Ttrebalo bi sto vise koristiti paste za zube bez fluora i sa sto prirodnijim sastojcima.Pasta za zube ZEOZUB sa zeolitom je dobar izbor a sad ima na nasem trzistu jos puno prirpdnih pasti za zube bez ikakvih stetnih sastojaka.

Napišite komentar