Alarmantan porast kvarnih zuba kod dece

Novi podaci iz Velike Britanije, a i kod nas, ukazuju na dramatičan porast broja dece sa kvarnim zubima, kao i sve više slučajeva kvarnih zuba kada je vađenje zuba neophodno.

Porast u periodu od 10 godina iznosi 24%, što se smatra šokantnim uzimajući u obzir porast populacije dece ove starosne grupe od 16% u istom peiodu.

Izveštaj navodi neosporno poboljšanje oralnog zdravlja populacije svih uzrasta od 1970. godine pa do danas, ali zabrinjava podatak da skoro trećina petogodišnjaka u Engleskoj ima karijes i da je kod dece čak u proseku najmanje zuba u katastrofalnom stanju, stanju raspadanja, kada je neophodno vađenje. Karijes je razlog broj jedan zašto su deca uzrasta od 5 do 9 godina hospitalizovana u Engleskoj.

Istraživanja rađena na ovu temu pokazuju da je većina slučajeva vađenja zuba rezultat karijesa izazvanog prekomernim unosom šećera u ishrani dece i čestom upotrebom slatkih sokova i gaziranih napitaka. Bebama i deci zubi su podložniji kvarenju i raspadanju nego odraslima zbog hemisjkog sastava i fizičkih svojstava zuba. Posebno su ugroženi prednji mlečni zubi kod dece zato što imaju manje elastičan sloj zaštite od bakterija.

Stomatolozi navode da vađenje mlečnih zuba ne treba uzimati olako jer su vreme, način i stepen kvarenja mlečnih zuba najčešći pokazatelj i obrazac kakvi će zubi biti kod takve osobe kad odraste.

Istraživanje navodi da se upotrebom manje količine šećera u hrani kod dece, redovnom higijenom i posetama stomatologu smanjilo do 90% slučajeva kvarenja zuba.

Na kraju se navodi da je zabrinjavajuća statistika trenutno prisutna, ali da se adekvatnom akcijom i medijskom kampanjom sve vrlo brzo može promeniti. Takođe, dodatnim oporezivanjem pića i hrane sa velikom količinom veštačkog šećera u rešavanju ovog problema mogle bi da pomognu i državne institucije.

Sa druge strane, podsticaji za zdravu hranu sa prirodnim sadržajem šećera u sebi pozitivno utiču na zdravlje organizma.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike