U trendu

Antibakterijski sapuni?

Ovo će razočarati mnoge, ali antibakterijska sredstva za čišćenje i nisu posebno bolja od regularnih, a pri tom imaju štetan uticaj na okolinu.
Antibakterijski – već nešto sadržano u samoj reči čini da se osetimo zaštićeno; ipak, bacila ima svuda oko nas i ne može im se pobeći, što je za mnoge na određeni način jednako katastrofi. A kako bi se izbegle nepoželjne bolesti, stručnjaci za zdravlje nam na svakome koraku predlažu da što češće peremo ruke. Imajući to na umu, zašto se onda uvek ne opredeliti za proizvode koji naizgled imaju tu jednu prednost i veću "žestinu" kada je u pitanju borba protiv mikroskopski sićušnih zlikovaca svuda oko nas?
Usled jako velike potražnje, antibakterijski sapuni i sredstva za čišćenje jako su brzo postali vodeći proizvodi u svojoj kategoriji. Jedna od zanimljivosti je da danas čak 75% sapuna koji se mogu naću u prodaji sadrži neki antibakterijski sastojak. Proizvođači su obogatili i druge proizvode tim "preko potrebnim" i traženim antibakterijskim sastojcima – paste za zube, plastično posuđe, čarape, pa čak i igračke.
Ipak, da biste svoj dom održali besprekorno čistim, nisu vam neophodni ovakvi proizvodi, navode stručnjaci iz ove oblasti. Naime, antibakterijska i jaka sredstva za čišćenje uglavnom nisu neophodna. Ovi proizvodi nisu ništa bolji, po efektu, od regularnih sredstava za čišćenje. Ono što je još opasnije jeste činjenica da su štetni po prirodnu okolinu i imaju potencijala da ugroze naše zdravlje na duže staze.
S jedne strane je tačno da antibakterijski sapuni sprečavaju razvoj bolesti tamo gde se neguju pacijenti, jer su na takvim mestima pacijenti mnogo ranjiviji na uticaj bacila. Pa ipak, koncentracija antibakterijskih sastojaka kojima su obogaćeni sapuni u bolnici veća je i do 10 puta od one koja se nalazi u sapunima koji se mogu kupiti u radnjama, ističu stručnjaci.
Takođe, antibakterijske supstance ne uništavaju viruse, koji su glavni uzrok velikog broja bolesti kojima ljudi redovno podležu, kao što su prehlade, grip i stomačni virusi.
Kako sadrže po zdravlje potencijalno opasne sastojke poput olova i pesticida, zdravstvene organizacije su odskora počele pomno da prate i količine i dejstvo supstance po imenu triklozan – koji spada u grupu najčešćih sastojaka ovih proizvoda.
S obzirom na to da praktično dokazanih pozitivnih strana antibakterijskih sredstava nema dovoljno, a da pri tom ona direktno negativno utiču na našu okolinu i na naše zdravlje, teško je opravdati današnju prekomernu upotrebu ovih proizvoda.
Netoksična rešenja:

  • perite ruke što češće i što temeljnije
  • neka vaš prvi izbor budu netoksična sredstva za čišćenje koja u sebi ne sadrže triclosan ili triclocarbon
  • uvek dezinfikujte kuhinjsko posuđe i stvari koje direktno dolaze u kontakt sa sirovim mesom, ribom ili jajima poput daski za sečenje i ostalog posuđa
  • uvek dezinfikujte i sunđere i krpe za brisanje
  • redovno čistite toalet, kupatilo i kuhinjske površine
  • kupujte sredstva za čišćenje koja ne sadrže toksične sastojke

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar