U trendu

Bebe razumeju neke reči

Kada roditelji razgovaraju sa svojim bebama, nekad im se učini da ih bebe zapravo razumeju, iako su mlađe od 6 meseci. Nova studija to i potvrđuje.
Iako deca odeđenog uzrasta izgovaraju samo reči kao što su "da da" ili "ba ba", istraživači kažu da ona zapravo mnogo više razumeju nego što izgovaraju.
Prvi rođendan
Prihvaćen je stav da bebe od 6 do 9 meseci starosti počinju da uče maternji jezik istražujući različite zvuke koje sastavljaju u reči, ali da je značenje tih reči njima tada još nepoznato. Tradicionalno shvatanje je da razumevanje reči dolazi tek oko detetovog prvog rođendana.
Psiholozi na Univerzitetu u Pensilvaniji testirali su 33 bebe uzrasta od 6 d 9 meseci i probali da utvrde kada bebe počinju da razumeju šta određene reči znače.
Decu su stavili u krila roditelja i podvrgli ih testu. Na početku su im pokazivane slike po jednog prehrambenog proizvoda i jednog dela tela. Roditelji su izgovarali rečenice "pogledaj jabuku" ili pitali "gde je jabuka".
Sprava koja je merila pokrete očima korišćena je kako bi se utvrdilo gde dete gleda.
U drugom testu, prehrambeni proizvod i deo tela prikazani su u prirodnom kontekstu, kao serviran sto sa hranom ili ljudsko telo.
Istraživači su dali da ovaj test uradi i pedesetoro dece uzrasta uzmeđu 10 i 20 meseci starosti kako bi mogli da uporede njihove sposobnosti.
Praćenje pokreta očiju
U oba testa istraživači su otkrili da su šestomesečne i devetomesečne bebe fiksirale pogled više na sliku koja je bila najavljena rečima roditelja nego na slike koje su ukazivale na to da se podrazumeva da dete zna šta je na slici.
Rezultati istog testa koji su urađeni na odasloj deci nisu bili značajno napredniji do uzrasta od 14 meseci, kada prepoznavanje reči postaje mnogo lakše.
"Mislim da je to iznenađujuće u smislu da deca u ovom uzrastu ne govore ništa, ne pokazuju na stvari, ne hodaju", kaže Elika Bergelson, jedan od istraživača, "ali bebe se u stvari trude da povežu pojmove iz spoljnog sveta sa rečima."
Koautor Danijel Svingli, profesor na Odseku za psihologiju, u izjavi kaže: "Mislim da je ova studija važna poruka roditeljima: možete da razgovarate sa decom iako su tako mala, ona će vas ipak razumeti. Možda nećete dobiti neki mudar odgovor, ali će deca ponešto razumeti. A što više znaju, više će materijala imati da nadograde ono što znaju."
Iz našeg ugla
Izgleda da je ovo istraživanje samo potvrdilo ono što su naši stari zapazili: da i mala deca pozitivno reaguju na lepe reči, uspavanku, umiljat glas, a da negativno reaguju na bes, svađu, buku, ružne reči, jer ona ipak nešto čuju, nešto razumeju i nešto zapamte čak i u malom uzrastu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar