U trendu

Bezbednost antibakterijskih sapuna

Iako Američka asocijacija za hranu i lekove zahteva da proizvođači antibakterijskih sapuna i sredstava za tuširanje dokažu da su proizvodi bezbedni i da imaju dugoročne efekte, trenutno se proizvodi neće povlačiti iz prodaje.

O kojim se proizvodima radi?
Ovo pravilo Asocijacije odnosi se samo na antibakterijske sapune i sredstva za tuširanje. Aktivni sastojci uključuju triklosan u tečnim sapunima i triklokarban u običnim sapunima.
Proizvođači moraju da dokažu da su proizvodi bezbedni i na duge staze, za svakodnevnu upotrebu. Oni moraju da dokažu da su efikasniji od obične vode i običnih sapuna u sprečavanju bolesti i širenja infekcija. Tu su sva sredstva koja su obeležena natpisom “atibakterijski“ i prodaju se van apoteka.
Šta se dešava sa sredstvima za čišćenje?
Iako su mnoga sredstva za čišćenje obeležena kao antibakterijska, ovo pravilo se ne odnosi na njih. Pravilo se ne odnosi ni na gelove za čišćenje ruku, vlažne maramice i antibakterijska sredstva koja se koriste u zdravstvu.
Koji su glavni problemi?
Koliko je sredstvo efikasno: trenutno ne postoje dokazi da sredstva na kojima piše da su antibakterijska zapravo tako funkcionišu, protiv bakterija.
Otpornost na bakterije: dugotrajna upotreba ovakvih sapuna i kupki može da znači da posle određenog vremena bakterije postaju otporne na hemikalije i da ih one više ne uništavaju.
Poremećaj hormona: neka istraživanja pokazuju da hemikalije mogu da utiču na hormone koji učestvuju u normalnom razvoju mozga i reproduktivnog sistema.
Šta istraživanje kaže o triklosanu i triklokarbanu?
Studije koje povezuju poremećaje hormona sa ova dva sastojka imale su različite rezultate jer su sprovođene na životinjama, a ne na ljudima.
Triklosan deluje malo opasnije od triklokarbana, jer se često upotrebom proizvoda koji ga sadrže izlažemo većoj količini hemikalija, a imamo manje koristi.
Triklokarban ima različite recenzije. Neka istraživanja ukazuju da ovaj sastojak može da izazove neku vrstu raka, a druga da ima antiupalno dejstvo, pa je samim tim i koristan.
Na osnovu ovih rezultata, teško je reći da su antibakterijski sapuni bolji od ostalih.
Šta kažu proizvođači?
U izjavi Američkog instituta za čišćenje (American Cleaning Institute) kaže se da su ovakvi proizvodi i bezbedni i efikasni.
Oni naglašavaju da postoje dokazi o dejstvu antibakterijskih sredstava kada se uporede sa onim koja nisu antibakterijska.
Postoje 24 studije koje potvrđuju da ovakva sredstva ubijaju bakterije.
Da li će se ovim pravilom zabraniti neki proizvodi?
Iz Asocijacije za hranu i lekove nadaju se da će ovo pravilo zvanično stupiti na snagu 2016. godine, ali do tada proizvođači moraju da dostave dokaze o korisnosti i bezbednosti ili će morati da menjaju sastav proizvoda ili natpis na proizvodu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.