U trendu

Biljne lekove treba kontrolisati

Nedavno je u Velikoj Britaniji objavljeno da će svi proizvedeni biljni lekovi morati da budu registrovani pre nego što se nađu u slobodnoj prodaji.
Nakon kraja aprila 2014. godine, u prodaji neće moći da budu biljni lekovi koji nemaju potrebne dozvole za stavljanje u promet i koji nisu registrovani u Agenciji za lekove pri Ministarstvu zdravlja Velike Britanije u Odseku za tradicionalne biljne lekove.
Ova registracija ne znači da je određeni biljni preparat efikasan za sve što se navodi u reklamama za njega, već to znači da preparat ispunjava bezbednosne uslove i standarde kvaliteta. Ovi lekovi moraju da se prodaju zajedno sa informacijama za pacijente (etikete na kutijama ili uputstva) u vezi sa tim kako proizvod treba da se koristi i da li postoje određena upozorenja i kontraindikacije.
Napomene
„Prirodno ne znači uvek i bezbedno, a neki nelicencirani biljni proizvodi mogu biti štetni i mogu imati ozbiljne neželjene efekte po zdravlje ljudi“, kaže Linda Anderson sa odeljenja za licenciranje Agencije za regulisanje lekova Velike Britanije.
„Prošlo je skoro 10 godina od početka sprovođenja Evropske direktive o biljnim lekovima. To znači da su proizvođači imali dovoljno vremena da svoje proizvode dovedu do odgovarajućih standarda i podnesu zahtev za registraciju Ministarstvu“, kaže ona.
Godine 2001. Evropski parlament i Savet Evrope regulisali su „Direktivom 2001/83“ promet „medicinskih proizvoda za ljudsku upotrebu“.
Godine 2004. je „Direktivom 2004/24“ u Evropskoj uniji formalno regulisan promet i upotreba „Tradicionalnih biljnih lekova“, a svaka zemlja članica je na osnovu toga ovu oblast regulisala na svojoj teritoriji sa svim specifičnostima (uključujući nacionale tradicionalne biljne preparate i lekove).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.