Bisfenol A zabranjen za bebi flašice

Foto: Ben_Kerckx/Pixabay.com

Administracija za hranu i lekove SAD (FDA) zabranila je upotrebu sumnjivog sastojka bisfenola A za proizvodnju svih vrsta bebi flašica. Bisfenol A se primarno koristi za pravljenje plastike, a proizvodi koji ga sadrže nalaze se u komercijalnoj upotrebi još od 1957. godine. Ova hemikalija predstavlja slab endokrini disruptor i može imitirati estrogene, što može dovesti do neželjenih zdravstvenih efekata kao što su neurološki problemi, tumori i drugo.
Ova zabrana je pokrenula peticiju Američkog saveta za hemiju, koji se protivi naporima da se ograniči upotreba bisfenola A. Nezavisno od ove peticije, Administracija za hranu i lekove aktivno radi na proceni bezbednosti ove hemikalije. Međutim, to ne zadovoljava grupe potrošača, kao što je Savet odbrane prirodnih resursa ( NRDC), koji se dugo bori za zabranu bisfenola A.
”Ovo je samo mali korak u borbi za iskorenjivanje bisfenola A,” kaže Sara Jansen, doktor nauka i viši naučnik u SOPR-u. Ona dodaje da je ova neodlučna akcija neadekvatna i da Administracija za hranu i lekove nastavlja sa izbegavanjem većih mera bezbednosti u vezi sa bisfenolom A. Administracija za hranu i lekove odbila je SOPR peticiju da se bisfenol A izbaci iz svih potrošačkih proizvoda.
Iako su neki proizvođači prestali da ga koriste, ova hemikalija se i dalje često koristi pri izradi unutrašnjeg omotača pakovanja za konzerviranu hranu. Osim toga, koristi se i pri izradi teške providne plastike koja se naziva polikarbonat, a on se koristi svuda, čak i u toalet papiru i novcu.
Poznato je da je bisfenol A u velikim dozama otrovan, međutim nije jasno da li proizvodi od polikarbonata izlažu ljude štetnoj količini bisfenola.
Istraživanja sprovedena na životinjama pokazala su da bisfenol A izaziva rak, dok ga studije sa ljudima povezuju sa gojaznošću, tiroidnim problemima, reproduktivnim abnormalnostima, bolestima srca, neurološkim poremećajima i problemima sa ponašanjem u detinjstvu.
Ova istraživanja ukazuju samo na moguće probleme, ali ne dokazuju da upravo bisfenol izaziva bilo koje od ovih zdravstvenih stanja. Iako više ogranizacija diže glas protiv upotrebe bisfenola A, za sada nije dokazano da on izaziva bilo kakvu bolest ili pogoršanje zdravstvenog stanja.
Napomene
Ukoliko je neki proizvod FDA zabranila, onda svakako za to ima razloga, bez obzira na pojedina mišljenja. Mnogi smatraju da je ova zabrana FDA kasno doneta, jer sada u SAD niko ne proizvodi bebi flašice sa bisfenolom A.
Ne možemo da se otmemo utisku da „veliki proizvođači“ često „filuju“ i finansiraju naučn-istraživačke projekte pa za neke proizvode „nema dovoljno dokaza da su otrovni ili opasni po zdravlje“, dok se za druge tvrdi „da nisu mnogo opasni ili nisu baš toliko smrtonosni“.
Takođe su ponekad prisutne „igre brojeva“ pa proizvođači tvrde kako jedan procenat ili jedan promil nisu neka velika brojka, a to na broj stanovnika SAD bude nekoliko hiljada ljudi ili, u svetskim okvirima, i nekoliko stotina hiljada ili nekoliko miliona stanovnika. Postavlja se pitanje da li se „takve flašice“ nalaze na našem tržištu i da li je to neko proveravao i zabranio.

Ostavite komentar