Bore je moguće ublažiti i ukloniti (2)

Jedite više voća i povrća! Elementi ovih namirnica pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, pa ako ih redovno koristite u ishrani, vaša koža izgledaće mlađe i blistavije.
Ne preterujte sa umivanjem! Po mišljenju dermatologa, voda iz slavine spira sa lica prirodnu vlagu koja ga štiti od bora. Ako perete lice preterano često, spraćete i prirodnu zaštitu. Ne koristite sapun, sem ako ne sadrži ovlaživač. Mnogo bolje od sapuna su emulzije ili tonici za umivanje koje možete kupiti u apotekama.

Aktuelni tretmani za umanjivanje bora

Alfa-hidroksilne kiseline
Ove prirodne voćne kiseline uklanjaju gornji sloj mrtvih ćelija kože i tako smanjuju mogućnost pojave sitnih bora, naročito u oblasti oko očiju. Nova istraživanja pokazuju da alfa-hidroksilne kiseline stimulišu nastanak kolagena.
Retinoidi (uključujući retin A)
Retin A pomaže u umanjivanju sitnih i krupnih bora, kao i oštećenja kože nastala sunčevim delovanjem. Retinol je prirodni oblik pojavljivanja vitamina A. Studije pokazuju da u stabilnoj formuli i u visokoj koncentraciji može biti efektan kao i retin A, bez neželjenih efekata.
Vitamin C
Ovaj korisni element pospešuje proizvodnju kolagena, pomaže u zaštiti od UV-zraka, pomaže kod problema sa pigmentacijom kože.
Faktori rasta i razvoja
Elementi u organizmu koji pomažu kada se povredimo i utiču na to da rana brže zaraste, takođe imaju uticaj i na redukciju nastanka bora – pomažu kao zaštita od sunčevog delovanja i umanjuju sitne linije na koži, jer se proizvodnjom kolagena podmlađuje koža.
Pentapeptidi
Slično prethodno navedenom, i pentapeptidi deluju pozitivno na izgled kože tako što ublažavaju sitnije bore, štite od sunčevog negativnog delovanja i stimulišu proizvodnju kolagena.

Medicinski ili spa tretmani za umanjivanje bora

Botoks
Injekcija botoksa deluje tako što opušta mišiće u oblastima neposredno ispod bora, pa potom koža može glatko da se rastegne i time se umanji ili nestane konkretna bora.
Laserska intervencija
U ovom postupku, energija iz izvora toplote uklanja gornji sloj kože. To dodatno podstiče i ubrzava prirodnu proizvodnju kolagena, što rezultuje glatkijom i zategnutijom kožom.
Hemijski pilinzi
Ima ih raznih vrsta, jer se različiti hemijski proizvodi koriste da „pregore“ gornji sloj kože, izazivajući u koži reakciju proizvodnje kolagena.
Ima puno načina, a na vama je da izaberete svoj, kako bi vam koža izgledala mlado, glatko i zategnuto.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.