Čuvajmo se UV zračenja i leti i zimi

Ultravioletno ili UV zračenje je na zemlji prisutno od davnina, ali je poslednjih godina povećano uglavnom zbog oštećenja ozonskog omotača.
Ozonski omotač se ponaša kao štit koji ne propušta sve zrake Sunca ka zemlji. Kad štita nema ili je istanjen, što se često dešava u nekim delovima naše planete, onda više zraka prolazi na zemlju. Od svih zraka koji nas obasjavaju sa sunca, UV zraci su najopasniji jer se ne vide, a u većem intenzitetu ili u dužem trajanju deluju nepovoljno na našu kožu i oči.
Dejstvo toplotnih zraka na nas u manjim količinama veoma je zdravo, a kada je previše toplotnih zraka, mi ih osećamo, jer nam je vrućina, pa se obično sklonimo u hladovinu. Ipak, ultravioletne zrake ne vidimo i ne osećamo, a kada ih osetimo, onda je već kasno jer se pojavljuju opekotine.
Izlaganje UV zracima kratkoročno gledano i nije toliko opasno, jer se opekotine (osim one najveće) lako leče, iako su bolne, i brzo prolaze.
Opasnost leži u dugotrajnom izlaganju intenzivnom UV zračenju. Dokazano je da UV zraci izazivaju oštećenje vida i, što je najgore i najopasnije, izazivaju rak kože.
Tabela UV zračenja
Da bi smo se upoznali sa skalom UV zračenja, navodimo opasnosti od veličine UV indeksa zračenja:

  • 0–2 niske vrednosti UV indeksa
  • 3–5 umerene vrednosti UV indeksa
  • 6–7 visoke vrednosti UV indeksa
  • 8–10 vrlo visoke vrednosti UV indeksa
  • 11+ ekstremno visoke vrednosti UV indeksa

Iz tabele možemo zaključiti da niske i umerene vrednosti nisu opasne po naše zdravlje. Kada su visoke vrednosti UV indeksa zračenja, treba voditi računa o zaštiti zdravlja, pre svega očiju i kože. Za vrlo visoke i ekstremne vrednosti UV indeksa zračenja, važno je preduzeti maksimalnu zaštitu i što manje se izlagati suncu.
Obično sredstva javnog informisanja obaveštavaju javnost o UV zračenju, pa se prema tome i treba ponašati. Detaljne informacije o vrednostima indeksa zračenja uvek se mogu naći i na internetu.
Kada i gde je zračenje najveće?
Pogrešno je uverenje da zračenja ima samo leti i samo na moru.
UV zračenje postoji tokom cele godine, i kada vidimo sunce i kada ima oblaka. Obično je leti najjače, ali je za vreme vedrih dana veoma jako na planinama i zimi i leti.
Pored vremena, intenzitet zračenja zavisi i od toga gde se nalazimo. Na moru, kada smo pored vode i na pesku, pored direktnog izlaganja zracima, na nas deluju i odbijeni (reflektovani) zraci od vode i od peska. U gradu, kada smo dugo na ulici, na nas deluju i odbijeni zraci od asfalta, ali i od zgrada, stakla i betona.
Zimi je na planinama zračenje veliko, jer su zraci odbijeni od snežne površine takođe jaki.
U toku dana je vrednost UV indeksa zračenja najveća u periodu od 10 sati pre podne do 16 sati po podne.
Šta činiti?
Najbolja zaštita je što manje biti na suncu i to što manje u kritičnom periodu od 10 do 16 sati.
Za vreme letovanja ili zimovanja, treba koristiti tamne naočari za sunce, ali naočari koje su specijalno pravljene za zaštitu od UV zračenja. Obične zatamljene plastične naočari obično imaju samo tamnu boju, ali ne štite oči.
Na plaži koristite hladovinu i suncobrane i lako se oblačite (ne morate biti stalno goli), ili zagrnite peškirom.
I za planinsko sunčanje i za "morsko" sunčanje obavezno treba koristiti kreme i losione za zaštitu od zračenja i opekotina. Važno je koristiti sredstva za zaštitu od sunca proverenih proizvođača i iz zvaničnih prodavnica (najbolje iz apoteka ili parfimerija). Takođe, treba koristiti kreme i losione sa velikim faktorima zaštite, jer su i zračenja visoka. Sredstva za zaštitu kože treba nekoliko puta mazati na kožu u toku dana jer ih koža upija, a voda ispira.
Upozorenje
Naročito je važno paziti decu od UV zraka. Deca treba obavezno da nose naočari za sunce. Mališane ne treba dugo izlagati suncu i uvek ih oblačiti lakom odećom. Na moru decu treba voditi na plažu kada je zračenje manje (ujutru ili predveče) i obavezno koristiti suncobrane ili hladovinu drveća.
Upozoravamo da na decu i kada se brčkaju u vodi – deluju štetni zraci, pa ih obavezno mažite kremama. Podsećamo da zraci deluju i kada je koža mokra i kada su deca do pola u vodi, jer su glava i ramena stalno iznad vode i stalno izložena suncu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.