U trendu

Da li slaba kosa oslikava loše zdravlje?

Možda vam to nikada nije palo na pamet, ali problemi sa kosom mogu nam često ukazati i na neke ozbiljnije zdravstvene probleme. Trebalo bi ipak imati na umu da neki lekovi imaju uticaj kako na telo, tako i na kosu. Najčešće treba voditi samo malo više brige o kosi.
Perut
Budući da perut nije zarazna niti prelazna, razumno je postaviti pitanje kako je uopšte dobijamo. Konkretan odgovor na ovo pitanje malo je teže pronaći, jer ni sami doktori nisu potpuno sigurni u to kako dolazi do pojave peruti. Jedna od teorija kaže da do njene pojave dolazi usled nagomilavanja gljivica. Drugi mogući izazivači su koža koja je ili previše suva ili previše masna, kao i neredovno ili prečesto pranje kose, postojanje ekscema ili psorijaze. Ipak, iako izaziva neprijatan osećaj i svrab, perut nije opasna po zdravlje.
Kako biste sprečili nagomilavanje mrtvih ćelija kože koje u sebi nosi perut, dobro je svakodnevno prati kosu šamponom protiv peruti. Kada nasapunjate kosu, ostavite da šampon odstoji pet minuta, a potom ga lepo isperite. Možda ćete na početku morati da isprobate više šampona kako biste pronašli onaj koji vam odgovara, a ako i taj u međuvremenu prestane da bude efikasan, odmah pokušajte sa drugim. Ukoliko pak šamponi ne pomognu, najbolje je otići kod lekara i od njega zatražiti savet.
Žućkasta perut
Ukoliko zapazite da je perut masna i žućkaste boje, postoji mogućnost da patite od seboreičnog dermatitisa. U pitanju je upala kože do koje dolazi na mestima gde je velika koncentracija masnih žlezdi, kao što su lice i oblast iznad čela. Iako je ovaj poremećaj u direktnoj vezi sa hormonima, gljivicama, ili čak nekim neurološkim problemima, metod lečenja je isti kao i kod pojave obične peruti, tj. pomoću postojećih šampona protiv peruti. Kada je reč o ozbiljnijim slučajevima, onda lekari prepisuju steroide ili neke od antigljivičnih lekova.
Opadanje kose
Eksperti procenjuju da svako od nas izgubi i do 100 i više vlasi kose dnevno. Koliko god ovo zastrašujuće zvučalo, ipak nema razloga za paniku, niti to znači da ćelavite, jer čak 90% vaših 100.000 folikula raste u bilo kom trenutku. Ostalih 10% nalazi se u hibernaciji a kada, nakon 2-3 meseca, kosa stvarno otpadne, istoga trenutka je zameni nova, čime se ponovo pokreće ciklus obnove.
Geni su odgovorni za 90% slučajeva gubitka kose kod muškaraca
Iako je gubljenje kose nasledno, treba znati da na gubitak kose mogu mnogo više uticati geni koji potiču sa majčine strane porodice nego sa očeve. Dakle, pogled na kosu oca vaše majke može vam prilično dobro dočarati koliko ćete kose imati u starosti. Kod muškaraca ceo ciklus gubitka kose i ćelavljenja počinje najpre sa proređivanjem kose u predelu slepoočnica, zatim nastavlja da se širi na deo iznad čela, ostavljajući za sobom svojevrsni prsten kose u obliku konjske potkovice u oblastima oko glave.
Kako dolazi do gubitka kose kod žena?
Kada su žene u pitanju, proces gubitka kose izgleda drugačije. Naime, gubitak kose ogleda se u postepenom istanjivanju celokupne kose. Za razliku od muškaraca, kod žena zapravo retko dolazi do potpunog ćelavljenja i one mnogo sporije gube kosu od muškaraca. Priče da duža kosa samo dodatno opterećuje koren, čime dodatno ubrzava opadanje kose – nisu tačne, jer čak i ako imate dužu kosu, ona ni na koji način ne opterećuje vaš koren; kao ni pranje kose, prilikom kojeg vam zapravo otpadaju samo one vlasi koje su i inače bile slabe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)