U trendu

Deca i ekcem

Na osnovu zaključaka nedavnog istraživanja, može se zaključiti da kod mnoge dece ekcem, kožno oboljenje, ostaje i kada ona odrastu.

Ekcem ili „atopijski dermatitis“ je kožno oboljenje koje se javlja u detinjstvu kod neke dece, a sa odrastanjem se gubi. To ipak nije slučaj sa svom decom, jer se kod pojedine dece ekcem zdržava i do njihovih napunjenih 20 godina, a neke osobe ekcem prati čitavog života. Pacijenti skloni ekcemu imaju osetljivu kožu, češće upale kože i infekcije, a ponekad i sklonost ka alergiji. Burne pojave ekcema na koži imaju različite uzroke: pad imuniteta, promena vremena, vrućina, povećana vlažnost vazduha, znojenje, irtacija kože izazvana spoljnim faktorima ili insektima.

Tim istraživača sa Medicinskog fakulteta na Univerzitetu u Pensilvaniji pratio je razvoj ekcema kod 7.100 dece tokom pet godina, odosno do 26. godine starosti. Dr Dejvid Margolis bio je vođa istraživačkog tima i on u saopštenju podseća lekare da na vreme upozore decu, odnosno njihove roditelje, da blaži ili jači simptomi ekcema kod dece mogu potrajati i u kasnijim godinama.

Tokom istraživanja ustanovljeno je da su se prvi simtomi ekcema kod dece javljali kada su ona bila mlađa od dve godine. Oko polovina dece je od ranog uzrasta pa do svoje dvadesete godine imala više od šest meseci pauze između pojave ekcema na koži, ali se kod velikog broja dece ekcem javljao svakih nekoliko meseci.

Istraživači kažu da se kod 80% dece ekcem zadržao i do 26. godine starosti. Zahvaćenost kože ekcemom bila je različita, a bilo je različito i vreme pojavljivanja ili povlačenja ekcema.

Karakteristika ekcema je svrab i crvenilo i uprkos savremenim lekovima, teško se leči, ali postoje sredstva koja mogu da umanje reakciju, smanje svrab i crvenilo dok „napad“ ne prođe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar