U trendu

Deca moraju prati zube!

Vrtići i osnovne škole trebalo bi da razmotre uvođenje programa za edukaciju dece o značaju zdravlja zuba. Ovaj predlog potiče od Nacionalnog instituta za zdravlje i zaštitu Engleske i deo je plana za borbu protiv propadanja zuba i oboljenja desni.

Ozbiljan stadijum karijesa primećen je kod velikog broja dece uzrasta od 3 godine, a u mnogim slučajevima to počinje mnogo ranije. Istraživanje u kome su učestvovali trogodišnjaci iz Engleske, utvrdilo je da je u proseku 12% njih imalo vidljive znake propadanja zuba.

Loša ishrana i nega zuba

U saopštenju, direktor Centra za javno zdravlje profesor Majk Keli kaže: „Deca od tri godine starosti osuđena su na život sa trulim zubima, oboljenjem desni i lošim zdravljem i u odraslom dobu.“

„Mnoga deca imaju lošu ishranu i loše oralne higijenske navike, jer postoji nesporazum oko važnosti brige o mlečnim dečjim zubima i nezi desni. Deca jedu previše šećera i ne peru svoje zube pastama sa fluorom. Kao društvo, trebalo bi da pomognemo roditeljima i starateljima da deci pruže dobar početak, odnosno da se zaustavi prodapanje zuba pre nego što ono počne“, kaže on.

Smernice su dizajnirane tako da pomognu lokalnim vlastima da se promoviše bolje oralno zdravlje kod: starijih ljudi, odraslih osoba i dece.

„Ishrana, loša oralna higijena, pušenje, alkohol, kao i nedostatak razumevanja oralnog zdravlja, dovode do kvarenja zuba, bolesti desni, gubitka zuba i povećanja rizika od raka usta. Ovo su ujedno i faktori rizika koji izazivaju mnoga hronična oboljenja, uključujući bolesti srca i dijabetes“, kaže profesor Keli.

Reakcije

Prema mišljenju stručnjaka, oko 30 miliona funti se svake godine u Engleskoj potroši na popravku i uklanjanje propalih zuba kod mladih ljudi ispod 18 godina. Propadanje zuba se u velikoj meri može sprečiti, pa je zato bolje mnogo manje novca uložiti u preventivne programe lokalnih vlasti.

Dr Sandra Vajt, direktor Stomatološkog javnog zdravlja pri Javnom zdravlju Engleske, kaže: „Uprkos tome što se oralno zdravlje dece poboljšalo tokom proteklih 40 godina, karijes je i dalje najčešća oralna bolest koja pogađa decu i mlade ljude u Engleskoj, iako se u velikoj meri može sprečiti. Oralno zdravlje je svačija odgovornost i širenjem oralnog zdravlja putem obrazovanja šire zajednice, gde vrtići, škole i dečji centri imaju važnu ulogu, možemo smanjiti broj slučajeva karijesa i na kraju poboljšati oralno zdravlje lokalnog stanovništva.“

Saveti za pranje zuba

Kako bi sprečila propadanje zuba, sva deca starija od 6 godina i odrasli treba da:

  • peru zube pastom koja sadrži fluorid barem dva puta dnevno, obavezno pred spavanje
  • ispljunuti pastu nakon pranja i ne ispirati vodom, kako bi se održao nivo koncentracije fluorida
  • smanjiti unos slatke hrane i slatkih pića

Za decu uzrasta između 3 i 6 godina, preporučuje se nanošenje paste na četkicu za pranje zuba veličine zrna graška.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar