Dokazano: ozloglašena droga – ELIKSIR mladosti za mozak

Kanabis je do juče bio prikazan kao prljava droga, a sada ga sve više slave kao svestrani medikament.

Već je poznat kao sredstvo protiv bolova, osim toga se priča da može da pomogne u slučaju raznih psihičkih tegoba, a sada – i da podmlađuje mozak.

Upravo to opisuju naučnici Instituta za molekularnu psihijatriju sa Univerziteta u Bonu koji su sproveli studiju sa miševima. Kod starijih glodara je dokazano da manje doze tetrahidrokanabinola (THC) iz kanabisa poboljšavaju rad mozga koji je postao usporen. O tome su napisali izveštaj objavljen u naučnom magazinu „Nature Medicine“.

Direktor Instituta za molekularu psihijatriju Andreas Cimer je optimista kada je reč o primeni rezultata tog istraživanja i na ljude. Uskoro bi trebalo da bude izvršena klinička studija sa starijim ljudima. Naučnici hoće da ustanove da li i koliko kanabis pomaže onima kod kojih počinje demencija.

Kura podmlađivanja

Ispitani receptori, takozvai endokanabinoidi sistem, kao deo nervnog sistema utiče na procese starenja. „Aktivnost sistema opada kod starijih životinja i ide uz tipične sisteme starenja“, objašnjava Cimer. Posledice su osteoporoza, nabiranje kože i slabljenje sposobnosti učenja i pamćenja. naučnici se nadaju da bi kanabis mogao da podari endokanabinoidnom sistemu nove impulse.

U studiji su stariji miševi dobili THC. I posle toga više nisu mogli da se razlikuju od mlađih. Jedan eksperiment je pokazao da su stariji miševi pre nego što su dobili kanabis imali teškoća sa prepoznavanjem svojih drugara. Na njih su reagovali plašljivo ili agresivno.

Mladi miševi sa boljim pamćenjem se prema poznatim miševima odnose sasvim opušteno. Posle uzimanja THC, stari miševi su se isto tako ponašali prema miševima koji su im bili stari znanci. Izgledalo je kao da ih tačno prepoznaju, kaže Andreas Bilkaj-Gorzo, Cimerov kolega.

Naučnici u Bonu od pre 15 godina istražuju receptore na koje kanabis deluje – u prvom redu kod miševa. „Mi ljudi imamo sličan endokanabinoidni sistem kao i miševi“, objašnjava za DW Bilkaj-Gorzo: „Receptori su u sličnim segmentima mozga. Zato kanabis na ljude gotovo uvek deluje isto kao i na miševe.“

Slične informacije dolaze iz Izraela: u jednom staračkom domu su osobe koje su patile od nedostatka sna i apetita dobile kanabis. Među mnogima od njih je duhovna aktivnost primetno oživela.

(Dojče vele)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike