Dokazano: ozloglašena droga – ELIKSIR mladosti za mozak

Već je poznat kao sredstvo protiv bolova, osim toga se priča da može da pomogne u slučaju raznih psihičkih tegoba, a sada – i da podmlađuje mozak.

Kanabis je do juče bio prikazan kao prljava droga, a sada ga sve više slave kao svestrani medikament.

Upravo to opisuju naučnici Instituta za molekularnu psihijatriju sa Univerziteta u Bonu koji su sproveli studiju sa miševima. Kod starijih glodara je dokazano da manje doze tetrahidrokanabinola (THC) iz kanabisa poboljšavaju rad mozga koji je postao usporen. O tome su napisali izveštaj objavljen u naučnom magazinu „Nature Medicine“.

Direktor Instituta za molekularu psihijatriju Andreas Cimer je optimista kada je reč o primeni rezultata tog istraživanja i na ljude. Uskoro bi trebalo da bude izvršena klinička studija sa starijim ljudima. Naučnici hoće da ustanove da li i koliko kanabis pomaže onima kod kojih počinje demencija.

Kura podmlađivanja

Ispitani receptori, takozvai endokanabinoidi sistem, kao deo nervnog sistema utiče na procese starenja. „Aktivnost sistema opada kod starijih životinja i ide uz tipične sisteme starenja“, objašnjava Cimer. Posledice su osteoporoza, nabiranje kože i slabljenje sposobnosti učenja i pamćenja. naučnici se nadaju da bi kanabis mogao da podari endokanabinoidnom sistemu nove impulse.

U studiji su stariji miševi dobili THC. I posle toga više nisu mogli da se razlikuju od mlađih. Jedan eksperiment je pokazao da su stariji miševi pre nego što su dobili kanabis imali teškoća sa prepoznavanjem svojih drugara. Na njih su reagovali plašljivo ili agresivno.

Mladi miševi sa boljim pamćenjem se prema poznatim miševima odnose sasvim opušteno. Posle uzimanja THC, stari miševi su se isto tako ponašali prema miševima koji su im bili stari znanci. Izgledalo je kao da ih tačno prepoznaju, kaže Andreas Bilkaj-Gorzo, Cimerov kolega.

Naučnici u Bonu od pre 15 godina istražuju receptore na koje kanabis deluje – u prvom redu kod miševa. „Mi ljudi imamo sličan endokanabinoidni sistem kao i miševi“, objašnjava za DW Bilkaj-Gorzo: „Receptori su u sličnim segmentima mozga. Zato kanabis na ljude gotovo uvek deluje isto kao i na miševe.“

Slične informacije dolaze iz Izraela: u jednom staračkom domu su osobe koje su patile od nedostatka sna i apetita dobile kanabis. Među mnogima od njih je duhovna aktivnost primetno oživela.

(Dojče vele)

3 komentara
  1. bambi

    Jabuke su bolje od kanabisa.

  2. KNEZ

    Poznajem nekoliko korisnika kanabisa,ima istine u gore navedenom tekstu,potpuno su usporeni i zatupeli,uglavnom ih izdržavaju supružnici ili roditelji-ali stvarno sveže im stoji u glavi lokacija za prodaju,cena vutre i broj telefona dilera istog preparata -„smešnih cigara“,baš samo za to im je očuvano pamćenje,osim osnovnih životnih nagona,pogotovo za slatkišima/znači NEMAJU „ALCHAJMER“ !! Nadam se da sam ovim komentarom išao „na ruku“ uredništvu ovog portala,jer naslov ovog teksta veoma promotivno i odobravajuće-zagovara upotrebu marihuane(kanabisa)u „preventivne svrhe“,što bi neobrazovanu omladinu moglo da podstakne na probno „pušenje trave“-koje često progredira u zavisnost od težih narkotika..,i dovodi do propasti cele porodice a time i naše Srbije,na kraju ! (Korišćenje kanabisa i njegovog ovog ulja u terapiji karcinoma je OK,ali samo tada).

  3. Anonimni

    Pa kad je tako, zašto onda kažnjavaju transport droge i tretiraju ih kao kriminalce ?

Napišite komentar