U trendu

Dolaze nam sunčani dani

Kada počnu sunčani dani, vreme je da se podsetimo kako se zaštititi od sunca bez obzira na to da li se radi o proleću, letu ili zimskom planinskom suncu. Obično razmišljamo o savremenim i “moćnim“ kremama i losionima za zaštitu od sunčevog zračenja, a često zaboravljamo tradicionalne načine za zaštitu od sunca.

1. Šešir

Zaštitite svoju glavu i lice šeširom ili čak i običnom kapom. Kapa ili šešir štite čelo, lice i nos od sunca i od oštećenja kože koja izazivaju braon pege, bore, pa čak i rak kože. Veliki šešir sa širokim obodom najbolje štiti lice i vrat. Kupite jedan ili više šešira, tako da možete da ih menjate kao modne detalje koji vas, pored toga, štite od sunca.

2. Kreme i losioni za zaštitu od UV zračenja

Treba znati da nas UVA zraci svakodnevno manje ili više „greju“. Prisutni su i kada je oblačno, prolaze kroz prozorsko staklo i staklo automobila. To je veoma važno ako veliki deo vremena provodite na suncu

Većina sredstava za sunčanje ne blokira potpuno UVA zrake, bez obzira na to šta piše na etiketi. Izraz „širokog spektra“ ne znači da su UVA zraci blokirani.

Cink je sastojak koji blokira ceo UVA spektar. Prilikom kupovine kreme za sunčanje, treba tražiti one sa 7-20% cinka, u zavisnosti od toga gde živite i koliko ste u kolima ili na otvorenom prostoru.

3. Odeća i suncobran

Ako ste dugo na suncu, ipak vam treba majica ili košulja, pogotovu ako duva vetar. Osećaj koliko ste na suncu i koliko je ono jako kada se vozite biciklom ili čamcem lako zavara i ne osetite kada pocrvenite i dobijete opekotine. Kada duva vetar i prohladno je, ne ostetite koliko ste na suncu i lako možete izgoreti. Ovo naročito važi za planine, ne samo leti nego i zimi.

I ne zaboravite, iako imate košulju ili majicu, zaštitite lice i glavu šeširom, ali namažite kremom nezaštićene delove tela: lice, vrat i ruke.

Kada ste na plaži, suncobran dobro štiti od sunčevog zračenja, ali pazite da ne zadremate i budete dugo ispod suncobrana ili se tokom spavanja „hladovina pomeri“.

4. Telo i piling

Negujte telo posle sunčanja. Poželjno je okupati se u čistoj vodi posle sunčanja ili kupanja u morskoj vodi. Dobro se obrišite peškirom kako biste izumrle ćelije kože skinuli sa tela.

Namažite kožu nekom kremom ili losionom posle sunčanja i kupanja, kako bi vam krema povratila svežinu i elestičnost kože i usporila starenje.

5. Naočari za sunce

Naočari za sunce štite naše oči od jake svetlosti i jakog zračenja, ali je poželjno da budu široke i da nam štite bore oko očiju i podočnjake. Koristite i kreme za sunce za zaštitu kože lica oko očiju.

Napomene

Boravak u prirodi, na otvorenom prostoru i svežem vazduhu zdrav je za čitav organizam i treba ga često koristiti, to naročito važi za decu i omladinu. Umereno i kratkotrajno sunčanje pomaže sintetisanju vitamina D u organizmu. Preporučuje se umereno sunčanje od 10-30 minuta dnevno 3-4 dana u nedelji.

Sa druge strane gledano, previše boravka na jakom suncu i previše sučanja nije zdravo za kožu i stvara opasnosti od opekotina, a često i dugotrajno sunčanje povećava rizik od raka kože.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar