Ekcem kod dece i vitamin D

Ekcem kod dece obično se pogoršava tokom zime, a jedno novije istraživanje navodi da u tome može pomoći dnevna doza vitamina D. Kada se ekcem kao hronični inflamatorni poremećaj kože pojača u zimskom periodu, to je zimski atopijski dermatitis. Istraživači su ustanovili da vitamin D značajno smanjuje neprijatne simptoma povezane sa ovim poremećajem.

„Iako ne znamo tačan procenat bolesnika sa atopijskim dermatitisom čiji se simptomi pogoršavaju u zimskom periodu, problem je zajednički“, rekao je vođa studije dr Karlos Kamargo sa Odeljenja za urgentnu medicinu Generalne bolnice u Masačusecu. „U ovoj velikoj grupi pacijenata, koja verovatno ima nizak nivo vitamina D u organizmu, uzimanje dnevnih dodataka vitamina D – koji su jeftini, sigurno i široko dostupni – pokazalo se kao prilično korisno“, rekao je on u bolničkom saopštenju.

Zajednički tretman za teški atopijski dermatitis jeste kontrolisano korišćenje ultraljubičastog svetla, koje stimuliše proizvodnju vitamina D u koži, navode autori studije. U studiji je istraživano zašto nedostatak vitamina D često pogoršava ekcem tokom zime.

Istraživanje

Studija je sprovedena uz pomoć zdravstvenih naučnika Univerziteta u Mongoliji. Testirano je 107 mongolske dece uzrasta od 2 do 17 godina iz devet ambulanti u glavnom gradu Ulanbaataru. Sva deca imala su atopijski dermatitis koji je izbio tokom hladnog vremena ili tokom prelaska iz jeseni u zimu. Učesnici su nasumično bili podeljeni u dve grupe: prva je dobijala 1000 internacionalnih jedinica vitamina D kao dnevnu dozu, a druga je dobila placebo.

Simptomi kod dece ocenjeni su kada je studija počela i mesec dana kasnije, kada je istraživanje završeno. Roditelji dece su takođe upitani da li se stanje kože njihove dece poboljšalo.

Iako autori studije nisu utvrdili da li su deca u studiji imala nedostatak vitamina D pre početka istraživanja, kod dece koja su koristila vitamin D stanje se poboljšalo u odnosu na predhodni period. Istraživači ističu da je još jedna veća studija ustanovila da oko 98 mongolske dece ima nizak nivo vitamina D i smatraju da i deca sa ekcemom imaju taj nedostatak.

Potrebno je još istraživanja da bi se utvrdilo da li vitamin D može da pomogne odraslima i deci sa simptomima atopijskog dermatitisa, ali istraživači su zaključili da deca sa simptomima ekcema koji se pogoršava tokom zimskih meseci mogu da pokušaju sa dodatkom vitamina D nekoliko nedelja i vide da li se stanje poboljšava.

Zaključak

Studija je objavljena u izdanju „Časopisa za alergiju i kliničku imunologiju“, gde je istaknuto da su deca koja su dobila vitamin D kao dodatak imala prosečno poboljšanje simptoma za oko 29%. Nasuprot tome, deca koja su dobila placebo – imala su poboljšanje od 16%.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.