U trendu

Kako efikasno sprečiti neprijatan miris znoja?

Znojenje je fiziološki proces putem kojeg organizam kontroliše stabilnu temperaturu tela i oslobađa se štetnih i toksičnih materija.

Znoj je normalna izlučevina znojnih žlezda, potpuno bez mirisa. Međutim, ukoliko su velike vrućine, dolazi do povećanog znojenja i razmnožavanja određenih bakterija koje daju znoju neprijatan miris. Zbog toga je pogrešno koristiti dezodoranse koji sprečavaju znojenje tako što zapušavaju otvore znojnih žlezda i samim tim se štetne materije nagomilavaju u organizmu.

Postoji nekoliko opštih preporuka kojih se treba pridržvati u ovim toplim danima.

  • Treba koristiti dezodoranse i sapune koji sadrže antibakterijska esencijalna ulja kao što su lavender ili drvo raznih biljnih čajeva.
  • Izbegavati dezodoranse koji sadrže aluminijum, jer oni sprečavaju znojenje zatvarajući otvore znojnih žlezda. Sumnja se da takvi dezodoransi mogu da izazovu rak dojke (estrogenski efekat), ili pak Alchajmerovu bolest, pogotovo ako se nanose na sveže obrijanu kožu, što je ustaljena praksa mnogih žena.
  • Izbegavati zaštitna sredstva koja sadrže parabene, supstancu koja ima sličan efekat kao hormon estrogen, koji je odgovoran za nastanak malignih oboljenja.
  • Koristiti rastvor kuhinjske soli koji može u mnogim slučajevima vrlo efikasno odigrati ulogu dezodoransa. Rastvor soli ima antibakterijsko dejstvo i treba ga nanositi više puta dnevno na vlažnu kožu. Najbolji je rastvor koji je napravljen iz vode uzete iz Mrtvog mora.
  • Treba piti što više tečnosti, jer će se na taj način i znoj razrediti, a poznato je da što je znoj koncentrovaniji, njegov miris je intenzivniji.
  • Miris znoja zavisi i od vrste hrane koju koristimo. Treba jesti što više zelenog povrća, koje sadrži velike količine hlorofila. Takva ishrana će sprečiti nagomilavanje toksina koji se oslobađaju iz bakterija, pročistiće našu krv i izbalansirati metabolizam.
  • Soda bikarbona je odavno poznata kao prirodni apsorber raznih mirisa. Najbolje je pomešati istu količinu sode bikarbone, kukuruznog skroba i kokosovog ulja, grejati na umerenoj temperaturi i posle toga ostaviti da se ohladi. Ako uzmete sodu bikarbonu i dodate nekoliko kapi ulja od mente, imaćete odlično sredstvo za suzbijanje neprijatnih mirisa iz obuće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar