Zašto majka treba da pevuši bebi?

Najnovija analiza pokazuje da tih majčin glas ili pevanje bebi, a naročito prevremeno rođenoj, može pomoći da beba lakše i smirenije diše.

Analiza je zasnovana na više od deset kliničkih ispitivanja o glasovnim uticajima roditelja na prevremeno rođene bebe tokom boravka na intenzivnoj nezi u porodilištu.

Najveći broj istraživanja bio je usmeren na majčino pevušanje bebi. Neka istraživanja koristila su i snimak glasa majke. Poznato je da bebe prepoznaju glas majke po rođenju, ali se za prevremeno rođene bebe u to sumnjalo, jer su one poslednje mesece trudnoće umesto u materici provele van nje, a tada bebe najviše osluškuju majčin rad srca kao prvi zvuk koji čuju. Upravo taj rad majčinog srca pravi je bubanj koji bebe čuju, i to je prva muzika za koju se vezuju.

Nedostatak tog zvuka kod prevremeno rođenih beba, prema istraživanjima, može se nadoknaditi tihim majčinim glasom koji treba da bude prepoznatljiv, jednostavan i još je bolje ako se bebi pevuši uz prost predvidljivi ritam sa periodičnim zatišjima.

Poznat glas može biti i glas oca, a ne samo majke, štaviše, uspavanke oba roditelja pomažu u smirivanju pulsa bebe, kao i za lakše i smirenije disanje. Takođe, primećeno je i da pevušanje prevremeno rođenoj bebi snižava nivo stresa oba roditelja, tako da ova takozvana muzička terapija ima pozitivan uticaj i na bebu i na roditelje.

Rezultati 14 kliničkih istraživanja sa preko 1000 prevremeno rođenih beba pokazali su jasan pozitivan uticaj pevušanja majke svojim bebama. Budući da su bebe neurološki nezrele, ovo je bitno jer im eventualna neprikladna stimulacija može naškoditi.

Zbog svega navedenog, u mnogim zemljama se za prevremeno rođene bebe i savetuje muzička terapija. Ta terapija ne mora da bude tradicionalna uspavanka roditelja, već može i njihova omiljena muzika u blažoj formi.

I tih osećajan glas bez muzike može pomoći bebi kao najbolji lek za povezivanje sa roditeljima, a i samim roditeljima za niži nivo stresa i povezivanje sa bebom.

1 komentar
  1. bambi

    Pricate da majke treba da pevuse bebama a meni Centri za socijalni rad tri godine nedaju model da vidim svoju malo dete koje je majka uzela od oca da bi preko brakorazvodne parnice dosla do alimentacionih para. E zemljo Srbijo. Bruka i sramota za drzavu, koja diskriminacija medju polovima u smislu roditeljstva. Cak i ovaj tekst je podrugljiv, kaze kao moze i otac da pevusi bebi. Da prevedemo na srpski majka kada pevusi bebi to je ono pravo a cak u nekim slucajevima bebica ce biti tolerantna pa ce prihvatiti i ocevu pesmicu. Sramota. A ovamo, da bi smo se dodvoravali Evropskoj Uniji, uvodimo istopolne brakove, legalizaciju abortusa, i hiperprodukciju starleta i sponzorusa jer iste koriste zakonsku regulativu da se deca dodeljuju majkama u 99% slucajeva cak i kada su majke narkomanke, prostitutke ili alkoholicarke.

Napišite komentar