U trendu

Evo zašto vam kosa opada, razlozi nisu uvek zabrinjavajući

Kosa je počela da vam opada, a ne znate zašto? Evo mogućih razloga.

Stres

Stres je najzastupljeniji faktor opadanja kose. Svaki vid veće povrede, fizičke ili emotivne, može biti uzrok opadanja kose.

Nasledni faktor

Ako potičete iz porodice u kojoj žene počinju da gube kosu u određenom periodu, i sami ćete biti skloni tome. Ne postoji recept kojim ćete to moći da sprečite, ali svakako treba da se trudite da održavate kosu što bolje možete.

Hormoni

Opadanje kose se može uočiti kod početka korišćenja pilula za kontracepciju ili kod naglog prestanka, jer one sadrže visok nivo hormona.

Manjak proteina

Nedostatak proteina u organizmu također može dovesti do opadanja kose ili sporijeg rasta kose.

Trudnoća

Trudnoća je jedan od vidova fizičkog stresa usled koga dolazi do alopecije zbog promene u nivou hormona. Do opadanja kose češće dolazi posle rođenja deteta nego tokom trudnoće.

Promene težine

Nagle promene telesne težine takođermogu biti uzrok proređivanja kose. Ovo se može desiti i kada je gubitak telesne težine dobar za vas, ali predstavlja traumu za organizam pa zbog fizičkog stresa i dolazi do opadanja kose.

Previše A vitamina

Zbog nagomilavanja vitamina A u organizmu dolazi zbog korištenja suplemenata u ishrani ili nekih lekova. Ovo je bezazlena pojava iz razloga što se kosa vraća normalnom rastu čim se uspostavi normalan balans ovog vitamina u organizmu.

Anemija

Jedna od deset žena, starosti između 20 i 49 godina, je anemična, odnosno suočava se sa nedostatkom gvožđa u organizmu.

Kao što možete primetiti, razlozi za opadanje kose nisu uvek strašni, i ovu pojavu možete i zaustaviti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar