Frapantno saznanje o estetskim zahvatima

Estetskim zahvatima se ispunjavaju snovi pacijenata: da budu mlađi ili lepši, a osim podmlađivanja lica, najtraženija intervencija je stavljanje silikona u stražnjicu kako bi ona bila „brazilska”. Ovim rečima u izjavi za „Politiku” Šveđanin dr Fredrik Berne, poznati hirurg koji je više od 16 godina usredsređen na rad i unapređenje tehnika u estetskoj hirurgiji, pojašnjava šta je trenutno najveći trend u svetu kada je reč o ulepšavanju.

Interesantno je, kaže on, da su pacijenti koji žele da se podvrgnu estetskim zahvatima sve mlađi, ali da oni aplikacijama na mobilnom telefonu proveravaju kako bi izgledali kada bi nešto promenili na sebi. Ipak, njima se ne rade teški estetski zahvati.

– Prednost imaju takozvane neinvazivne intervencije. U poslednjih desetak godina došlo je do pomaka u usavršavanju tehnika koje u radu koriste estetski hirurzi, skraćeno je vreme zahvata, kao i period oporavka. Nekada je važilo pravilo „manje je više”, a sada pacijenti žele da rezultat zahvata bude veoma vidljiv, da se odmah primeti, nikako da to bude diskretno. Često se kod pacijenata ne radi samo jedna intervencija, već više njih kako bi se postigla potpuna proporcija. Stalno nam u ordinacije dolaze mlade majke koje žele da im se uradi neki zahvat kako bi izgledale zategnuto kao pre porođaja. Mi se ne fokusiramo na jednu boru, na jedan problem, već činimo sve što možemo kako bi celo telo izgledalo lepo i proporcionalno – ističe dr Berne, koji godišnje uradi više od 400 estetskih operacija i 2.000 neinvazivnih procedura.

Savremena medicina daje mogućnost odlaganja velikih estetskih intervencija upotrebom manje invazivnih terapija koje mogu očuvati kvalitet i izgled kože uz korišćenje metoda koje su se u praksi pokazale kao efikasne i pouzdane.

– Neophodno je koristiti više metoda podmlađivanja, a ne samo jednu. To objašnjavam tako što često kažem da se ostrige nikada ne jedu same, već s tabasko sosom, šampanjcem i limunom. Tako je i s podmlađivanjem. Da bi lice lepo izgledalo, stavlja se i biosimulator, i krema, i hijaluronska kiselina…

Čuo sam da u Srbiji tretmane podmlađivanja nude i osobe koje nisu lekari. To je neprihvatljivo. Čak i najminimalnija invazivna intervencija nosi neki rizik. Pacijent mora da proveri koji lekar i koja klinika imaju dobre preporuke. I važno je znati da li su lekari edukovani za bavljenje modernim tehnikama iz domena estetske medicine – upozorava naš sagovornik, koji je ovih dana najnovije svetske trendove u estetskoj medicini predstavio srpskim doktorima u Beogradu.

Kako je naglašeno, najpopularnije estetske nehirurške intervencije u Srbiji su upotreba botulinskog toksina i dermalnih filera kao i uklanjanje masnog tkiva (korekcija oblika tela). Cilj svih tretmana jeste da se zadrži svežina i mladalački izgled, a njihov broj je u porastu. S ekspanzijom društvenih mreža i estetika je krenula u pravcu komunikacije svih estetskih trendova i procedura na tim kanalima. Doktor Berne jedan je od pionira na tom području, pa je dao najnovije predloge za stručno, ali i realno prezentiranje estetske medicine na društvenim mrežama. On je naglasio da je važno za svakog hirurga da koristi vrhunske proizvode, rekavši da lekari ispunjavaju snove pacijentima, a da su snovi kao i svi snovi – individualna priča.

(Danijela Davidov-Kesar, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.