U trendu

Greške pri korišćenju sočiva

U današnje vreme veliki broj ljudi nosi kontaktna sočiva, ali pravi i greške u korišćenju i održavanju sočiva.

Prema jednom istraživanju u Americi, samo 1 do 2% ispitanika u potpunosti se pridržava preporuka o održavanju kontaktnih sočiva i higijeni pri korišćenju. Najčešće greške su neredovno pranje ruku pre dodirivanja sočiva, nekorišćenje nove tečnosti za potapanje sočiva pri čuvanju i retko menjanje kutijice za sočiva.

Istraživanjem su obuhvaćeni korisnici sočiva koji su išli na očne preglede privatno ili na studentske poliklinike.

Skoro svi pacienati bili su ubeđeni da se pridržavaju svih preporuka o korišćenju sočiva, a u potpunosti ih se pridržavalo samo 0,4%.

Interesantno je da većina korisnika sočiva zna šta treba da radi kako bi izbegla komplikacije, ali zbog nepridržavanja pravila nelagodnost pri nošenju sočiva ima 72%, a infekcije 47%.

Šta treba raditi sa sočivima?

Preporuke proizvođača sočiva i očnih lekara:

1. Sočiva menjajte onda kada je preporučeno: ako su to dve nedelje, onda na dve nedelje, ako je 30 dana, onda na 30 dana.

Kada se sočiva nose duže nego što je predviđeno, postoji veća verovatnoća da se nagomilaju naslage, koje mogu dovesti do hroničnog crvenila ili infekcije oka.

2. Perite i sušite ruke pre ostavljanja i nameštanja sočiva kako ne biste inficirali oko.

3. Sa novim sočivima menjajte i posudice za njihovo čuvanje, ili ih menjajte na tri meseca ako se radi o sočivima sa dužim rokom upotrebe.

4. Redovno menjajte tečnost u kojoj se čuvaju sočiva da se u njoj ne bi razvile bakterije.

5. Čistite sočiva onoliko često koliko vam je očni lekar preporučio, trljajte ih i očistite prstima i dobro isperite pre nego što ih stavite u posudicu preko noći.

6. U posudici za čuvanje sočiva treba da ima dovoljno tečnosti da prekrije svako sočivo.

7. Nikad ne stavljajte novu tečnost preko stare jer se aktivne supstance u nekim sredstvima za sočiva mogu rastvoriti. Bitno je da sredstvo bude u roku trajanja.

8. Ne koristite vodu iz česme za čišćenje i ispiranje sočiva ili kutijice za sočiva, jer voda sa česme može da sadrži mikroorganizme koji mogu izazvati infekcije ili oštećenje sočiva.

9. Nemojte nositi sočiva kada plivate ni kada se kupate.

10. Osobe koje spavaju sa sočivima treba redovno da koriste kapi za oči predviđene za to, pre nego što odu na spavanje i kada se ujutru probude.

11. Ako vam se čini da su vam oči suve, da vas sočiva grebu ili iritiraju, da su vam oči crvene više nego uobičajeno, skinite sočiva i nemojte ih nositi dok spavate.

12. Izgrebana ili okrznuta sočiva promenite, jer nećete uštedeti ništa, samo ćete oštetiti svoje oči.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar