U trendu

Grožđe leči akne

Prema novom istraživanju, antioksidans koji potiče iz grožđa, a ima ga i u vinu, može da pomogne u lečenju akni.

Istraživači kažu da antioksidans pod nazivom resveratrol deluje tako što sprečava rast bakterija koje izazivaju akne i može da poveća dejstvo leka koji se obično koristi protiv akni – benzoil-peroksida.

Hormonske promene

Akne predstavljaju veoma čest kožni problem koji pogađa većinu ljudi u nekoj fazi života. Razvijaju se kod mnogih tinejdžera jer oni prolaze kroz hormonske promene u pubertetu.

Rani laboratorijski nalazi pokazuju da resveratrol i benzoil-peroksid deluju na bakterije akni na različite načine. Resveratrol je član grupe biljnih jedinjenja pod nazivom polifenoli. Ova jedinjenja imaju antioksidantna svojstva, štite organizam od oštećenja koja su povezana sa povećanim rizikom od zdravstvenih problema kao što su rak i bolesti srca. Resveratrol se može naći u koži crnog grožđa, kao i u kikirikiju i bobičastom voću.

To je ista supstanca zbog koje se, na osnovu različitih studija, smatra da odrasli zbog zdravlja srca treba da piju crveno vino. Ovaj antioksidant zaustavlja stvaranje slobodnih radikala, koji izazivaju oštećenja ćelija i tkiva. Sa druge strane, benzoil-peroksid je oksidant koji deluje tako što stvara slobodne radikale koji ubijaju bakterije akni.

Sprečavanje bakterija

Istraživači su uzgajali kolonije bakterija koje izazivaju akne, a zatim im dodavali različite koncentracije resveratrola i benzoil-peroksida, zajedno i odvojeno. Nakon toga su 10 dana pratili kulture kako bi uočili rast ili smanjenje bakterija.

Ustanovili su da je benzoil-peroksid u stanju da u početku ubije bakterije na svim nivoima koncentracije, ali efekat je bio kratkog daha, nije trajao duže od 24 sata.

Resveratrol nije imao jaku sposobnost ubijanja, ali je sprečavao rast bakterija u dužem vremenskom periodu. Iznenađujuće, oba jedinjenja zajedno pokazala su se kao najefikasnija u smanjenju broja bakterija.

Uz pomoć veoma snažnog mikroskopa, istraživači su primetili da ćelije bakterija gube neke strukture i definiciju spoljašnjih membrana, što ukazuje na to da resveratrol može delovati tako što menja i eventualno slabi strukturu bakterija.

Blaži uticaj na kožu

Istraživači su takođe ukrštali ljudske ćelije kože i krvne ćelije sa ova dva jedinjenja, kako bi testirali njihovu toksičnost. Ustanovili su da je benzoil-peroksid mnogo toksičniji od resveratrola, što bi moglo da objasni zašto koža postaje crvena i iritirana kada se ovaj lek primenjuje na oboleloj koži u visokoj dozi ili koncentraciji.

Istraživači ističu da kombinacija ova dva jedinjenja omogućava duža antibakterijska dejstva na akne, dok istovremeno smanjuje njihovu toksičnost na druge ćelije kože. Nalazi bi mogli da dovedu do novog efikasnijeg i manje iritirajućeg leka za lečenje akni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar