U trendu

Gubitak kose ili ega?

Muškarci mogu da se suoče s mnogim problemima, ali je jedno od najtežih suočavanja ono s užasom koji se zove gubitak kose. Da li je ćelavost nasledna, koliko nega utiče na gustinu kose, da li nošenje kačketa pospešuje njen gubitak…

Istina je da je genetika umešala svoje prste i u ćelavost. Zabluda je da su za to odgovorni samo geni s jedne roditeljske strane, kao i to da možete ostati bez kose ako često nosite kačkete ili kape. Pre će vam se dogoditi da dobijete perut ukoliko ih ne perete redovno, ali perut ne dovodi do opadanja kose, već samo utiče na kvalitet dlake.

Jedna od najčešćih zabluda jeste ta da često pranje kose i upotreba raznih proizvoda uzrokuje njeno opadanje. To bi bilo isto kao kada bi vam neko rekao da korišćenje češlja može da utiče na gubitak kose, na njen kvalitet ili gustinu. Kada se češljate, koži glave prijaju ti pokreti, jer time podstičete cirkulaciju. Često se čuje i da čestim šišanjem možete da utičete na gustinu kose ili da na taj način možete da sprečite njeno opadanje. Reč je o zabludi koja je ravna onoj da feniranje kose koju ste tek oprali može pospešiti opadanje dlaka s glave.

U vremenu metroseksualaca više nije tako retka pojava da muškarci farbaju kosu; štaviše, danas je čak sasvim uobičajeno da se i muškarci farbaju. Istina je da farbe sadrže jake hemikalije koje mogu da oštete kosu, ali nikome se nije dogodilo da je zbog promene boje kose sasvim izgubio kosu s glave.

Dakle, šta su najčešći uzroci gubitka kose? Na prvom mestu je stres, jer veliki stres može da dovede do opadanja kose, kao i često uzimanje hormona ili steroida koji mogu da uzrokuju trajan gubitak kose. To je ono čega se treba najviše čuvati. Bez obzira na to što se posledice upotrebe anabolika pojavljuju tek posle nekoliko godina, treba imati u vidu njihovu štetnost.

1 komentar
  1. Aleksandar Topalović

    Članak se bavi problemtikom koja je jako ozbiljna za veliki broj muškaraca na krajnje neozbiljan, čak i podrugljiv način. Sam članak ne sadrži nijedan koristan savet niti navodi neke ozbiljne uzroke opadanja kose kod muškaraca.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike