Gumice pune toksina!

Ove godine postala je planetarna “zaraza“ i pomama dece za gumicama i tračicama. Narukvice i ogrlice pletu se na malim razbojima od raznobojnih elastičnih traka ili gumica sličnih gumicama za tegle. Kod nas se ove gumice ili trake uglavnom uvoze iz dalekoistočnih zemalja, a poznate su pod nazivima „razboj gume“ ili „razboj trake“ (loom bands).

U Velikoj Britaniji je vršeno testiranje ovih gumica i tračica raznih proizvođača kako bi se proverili nivoi štetnih toksičnih hemikalija (ftalata) u njima.

Jeftine trake i nizak kvalitet

Zvaničnici upozoravaju da su posle testiranja ustanovili da neke serije jeftinih tračica lošeg kvaliteta ne ispunjavaju bezbednosne propise. Tračice i gumice nemaju propisane etikete niti upozorenja, a mogu da sadrže visok nivo ftalata.

U Velikoj Britaniji je roditeljima savetovano da pre kupovine traka i razboja provere ko je proizvođač, ko uvoznik, a ko distributer i da li na etiketama grupnih pakovanja stoje oznake o kvalitetu ili ispunjenju bezbednosnih standarda.

Ftalati

Ftalati se koriste da bi plastični proizvodi bili sigurniji i savitljivi. Međutim, ftalati u većim koncentracijama mogu da se apsorbuju u telo putem pljuvačke ili znoja.

Zakonski limit za ftalate u plastičnim igračkama ne bi trebalo da prelazi 0,1%, ali su u Velikoj Britaniji pronašli neke razboj gumice sa čak 50% ftalata.

Ne kvarite deci zabavu

Džim Džons, član Izvršnog odbora za javnu zaštitu, izjavio je u saopštenju: „Mi ne želimo da pokvarimo dečiju zabavu, pogotovo zato što ova pomama podstiče dečiju kreativnost, ali ne želimo ni da se deci ugrožava zdravlje.“

Stručnjaci savetuju roditeljima da pažljivo razmotre kvalitet tračica i razboja koje kupuju deci.

U Britaniji je relativno “lako“ proveriti kvalitet uvezenih stvari, jer moraju postojati bezbednosni sertifikati (a ta obaveza se striktno poštuje), dok se kod nas ove obaveze slabo poštuju, pa iako postoji nalaz o ispitivanju nekog proizvoda, on je teško dostupan kupcima i potrošačima.

Jedan od saveta roditeljima u Velikoj Britaniji primenjiv je i kod nas: „Ne dozvolite deci da stavljaju razboje, gumice i tračice u usta, jer tako mogu u organizam uneti hemikalije, a što je najgore, mogu ih progutati.“

Mi dodajemo da posle kupovine, pre nego što igračke date deci, izvršite detaljno i temeljno pranje (neke igračke se mogu prati u mašinama za pranje), jer je sva ta uvozna roba mnogo puta pretovarana i prskana raznim hemikalijama protiv buđi, buba, vlage…

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike