U trendu

I bazeni kriju opasnosti

Bazeni su nam na raspolaganju tokom cele godine, ali ne treba zanemariti opasnosti i nezgode koje nam se mogu desiti prilikom kupanja u njima.

Navodimo neke od opasnosti kojima odrasli, a naročito deca, mogu biti izloženi tokom kupanja u bazenu ili tokom sunčanja pored bazena.

Sunčevi zraci

Štetan uticaj direktnih sunčevih zraka na kožu svima je poznat, kao i moguće posledice zračenja u vidu opekotina.

Na javnim gradskim bazenima, tokom leta, postoji dodatna opasnost u vidu pojačanog takozvanog reflekotovanog zračenja (ultravioletni, vidljivi i toplotni zraci). Moguće je dobiti opekotine i ispod suncobrana i u hladovini.

Ne treba zaboraviti da je većina gradskih bazena okružena zgradama, staklom i betonom, a to su površine od kojih se sunčevi zraci odbijaju.

Posebno treba voditi računa o deci, jer ona u plitkom i toplom bazenu izgube orijentaciju o vremenu, pa tako mogu zadobiti ozbiljne opekotine. Dok se deca bezbrižno kupaju, suncu su najviše izložene ruke, ramena i lice.

Najbolja zaštita od prekomernog UV zračenja (i ostalih zračenja) jeste laka odeća, suncobrani, nadstrešnice, šeširi, naočari i naravno kreme za sunčanje.

Skokovi u vodu

Skakanje u hladnu vodu bez prethodnog rashlađivanja najopasnije je na hladnim rekama i moru, ali i na bazenima je to realna opasnost po zdravlje. Zato preporučujemo postepen ulazak u vodu ili tuširanje pre kupanja.

Na bazenima je obično gužva, tako da pri skokovima u vodu može doći do sudara kupača, pri čemu su udarci glavom najopasniji. Zato treba izbegavati skokove, a posebno treba voditi računa da neko ne skoči na vas.

Još jedna specifična opasnost na bazenima jesu skakaonice. Za skakanje sa skakaonice potrebno je iskustvo i velika opreznost. Dešava se da se neoprezni kupači pri skakanju u vodu okliznu, pa mogu udariti u skakaonicu ili ivicu bazena, a tada su povrede neizbežne. Pri skakanju sa skakaonice ili daske za skakanje treba posebno voditi računa o tome da ispod nema kupača.

Klizav pod i oštre ivice

Za razliku od obala mora i reka, okviri bazena su od betona ili pločica, koje, kada su mokre, postaju veoma klizave. Neopreznim trčanjem ili hodanjem po mokrom betonu (pločice ili asfalt) može doći do klizanja i pada na pod, a samim tim i do povrede.

Infekcije

Obično se ljudi plaše infekcija i zagađene vode na javnim bazenima kada su velike gužve i veliki broj kupača, mada to nije česta pojava. Javni bazeni podležu inspekciji i redovnim kontrolama, tako da se voda redovno filtrira, često se vrši čišćenje i dezinfekcija bazena, pa su infekcije manje verovatne.
U poslednje vreme češće su pojave infekcija na malim i srednjim privatnim bazenima. Na takvim bazenima samo filtriranje nije sigurna zaštita od bakterija, virusa i gljivica. Pored filtriranja, potrebno je češće menjati vodu, vršiti detaljno pranje bazena i njegovu dezinfekciju, kako ne bi došlo do neželjenih pojava.

Mutna, neispravna, zagađena i inficirana voda može izazvati razne zdravstvene komplikacije. Zabeležena je čak i pojava meningitisa.

Ostale opasnosti

Iznenadna pojava nevremena na otvorenim bazenima predstavlja opasnost od naleta vetra, a naročito od grmljavine.

Na malim kućnim bazenima (u dvorištu ili vikendici) treba voditi računa da se nestručno ne postavljaju električni kablovi za razne namene (ozvučenje, osvetljenje, rešoi…), jer lako može doći do strujnog udara.

Saveti i upozorenja

Kada odlazite na kupanje, treba zapamtiti da opreznost, za vas i za decu, nikada nije suvišna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)