I vi možete izbeći alergiju svoje bebe

Najnovije međunarodno istraživanje donosi značajan podatak: ubacivanje u ishranu beba namirnica poput jaja i kikirikija može da smanji rizik od razvoja alergija na ove namirnice.

Dosadašnja istraživanja takođe su pokazivala sličan podatak, ali zbog malog obima istraživanja nisu bila prihvaćena kao i zbog drugih studija koje su pokazale da je metoda neefikasna. Novo istraživanje objavilo je najveću analizu dokaza o uticaju israne alergena kod beba iz 146 studija koje su uključivale više od 200.000 dece.

Istraživanje je utvrdilo sledeće podatke:

  • unos jaja u ishrani dece starosti između 4 i 6 meseci života za 40% smanjuje rizik od alergije na jaja u kasnijem periodu života
  • unos kikirikija u ishrani dece uzrasta od 4 do 11 meseci života za 70% smanjuje rizik od alergije na kikiriki u kasnijem periodu života
  • za namirnice poput mleka, ribe, pšenice i orašastih plodova nije bilo jasnih dokaza za smanjen rizik od alegija

Analiza je pokazala jasne podatke za alergiju a predlaže uvođenje ove dve namirnice u ishranu beba. Tako će se broj alergijskih reakcija smanjiti za dve najčešće namirnice koje izazivaju alergije u detinjstvu.

Do sada se to nije savetovalo roditeljima; naprotiv, mnogo je češći bio savet da se odloži ubacivanje navedenih namirnica u ishranu bebe. Alergijska reakcija je uzrok „neispravnosti“ imunog sistema da normalno reaguje na bezopasne vrste hrane. Ona izaziva simptome poput osipa, otoka, kašlja u vidu gušenja, pa čak i povraćanja. Istraživanje je otkrilo i da su alergije na mleko i jaja tipične za ceo svet, a alergija na kikiriki i orašaste plodove za Veliku Britaniju, Ameriku i Australiju.

Prema istraživanju, jedno od dvanaestoro male dece ima alergiju na neku namirnicu i ta je brojka u konstantnom porastu u poslednjih 40 godina.

Istraživanje navodi da u populaciji gde 5,4% ljudi ima alergiju na jaja, uvođenjem jaja u ishranu dece između 4 i 6 meseci starosti broj alergija se može smanjiti na 24 slučaja na 1000 ljudi.

Slično tome, u populaciji sa 2,5% osoba alergičnih na kikiriki, ranim uvođenjem kikirikija u ishrani (između 4 i 11 meseci) broj slučajeva se može smanjiti za 18 na 1000 ljudi.

Istraživanje naglašava opreznost roditelja prilikom unosa ovih namirnica kod male dece, a naročito to važi za kikiriki, jer može izazvati gušenje male dece. Savet je puter od kikirikija kao zamena za zrno kikirikija.

Na kraju istraživanje podseća da je najbolje za dete majčino mleko bar prvih 6 meseci života zbog zdravstvenih dobiti i za dete i za majku. Dodaci ishrani jesu u redu, ali baza ishrane je majčino mleko.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.