U trendu

Implantanti za grudi

Plastična hirurgija omogućila je promenu skoro svakog dela tela, od nosa do butina. Za žene koje iz kozmetičkih razloga žele veće grudi, postoji hirurški zahvat koji obuhvata postavljanje implantanata ispod tkiva dojke ili grudnog mišića. Žene koje mogu biti kandidati su one koje imaju male grudi ili one čije su grudi izgubile na punoći nakon porođaja ili gubitka telesne težine.
Iako se implantanti koriste i u rekonstruktivne svrhe, odnosno kod žena čije su dojke odstranjene zbog raka, u daljem tekstu će se govoriti samo o kozmetičkom povećanju grudi.
Vrste implantanata
Postoje dve vrste implantanata – salinski i silikonski implantanti.
Salinski implantanti su oni čije punjenje sadrži sterilnu slanu vodu, dok su silikonski implantanti punjenim plastičnim gelom, odnosno silikonom. Iako mnogi smatraju da silikonski implantanti pružaju bolji osećaj, više liče na prave grudi, oni predstavljaju i veći rizik ako procure.
Zbog toga je 1992. godine zaustavljena prodaja silikonskih implantanata iz bezbednosnih razloga, ali su u aprilu 2006. nakon razmatranja rezultata dodatnih istraživanja samo dva proizvođača dobila dozvolu za dalju proizvodnju.
Cena ovog hirurškog zahvata varira od mesta do mesta, a prema pojedinim podacima, u Srbiji se prosečna cena kreće u rasponu od 2.000 do 3.000 evra.
Kako se obavlja zahvat uvećanja grudi?
Pošto grudi mogu da se razvijaju sve do kasnih tinejdžerskih ili ranih dvadesetih godina, preporučuje se da žene imaju najmanje 18 godina da bi mogle da uvećaju svoje grudi implantantima ispunjenim salinom, a najmanje 22 godine za ugradnju silikonskih implantanata.
Pre same intervencije, zainteresovane žene sastaju se sa hirurgom kako bi se obavila medicinska procena. Sama operacija obavlja se pod anestezijom, pacijent spava i ne oseća bol. Rez se može napraviti ispod grudi, pazuha ili oko bradavice, u zavisnosti od oblika tela, vrste implantanata i toga u kojoj meri se obavlja uvećanje grudi.
Implantant se postavlja iznad ili ispod grudnog mišića, a nakon toga se rez zatvara koncima ili hirurškom trakom. Cela operacija traje između jednog i dva sata.
Oporavak posle implantacije
Nakon operacije, grudi se pokrivaju gazom, a postoji mogućnost da će biti neohodno postaviti drenažne cevi koje se uklanjaju u roku od nekoliko dana. U periodu zarastanja, neke žene moraju da nose i hirurški grudnjak.
Nakon operacije bi trebalo da se miruje nekoliko dana, kao i da se izbegavaju naporne aktivnosti i podizanje teških predmeta i do šest nedelja nakon operacije. Kako bi se žene oslobodile nelagodnosti, lekar može prepisati lekove protiv bolova. Na mestu gde je izvršen zahvat najverovatnije će se naći otok, koji bi trebalo da nestane tokom vremena, dok će ožiljak postepeno da bledi.
Moguće komplikacije
Iako se svrstava u kozmetičku hirurgiju, ova vrsta operacije sobom nosi i određene rizike, kao što su:

  • bol u grudima
  • promene osetljivosti bradavica i grudi
  • formiranje ožiljaka i zadebljanja u okolini implantanata
  • krvarenje
  • infekcije
  • problemi sa veličinom ili oblikom implantanata (na primer, grudi ne mogu biti simetrične)

Takođe je moguće da implantant pukne i procuri. Ako se desi da pukne salinski implantant, njegova sadržina se bezbedno apsorbuje u telu, a pucanje se lako primeti, jer implantant izgubi na volumenu. Sa druge strane, nakon pucanja silikonskih implantanata, njihov sadržaj može da iscuri van njegove opne ili unutar, što ne mora da prouzrokuje nikakve vidljive simptome pucanja.
Žene koje imaju implantante ispunjene silikonskim gelom, moraju na svake dve godine da idu na redovna snimanja kako bi se proveravalo stanje mogućih oštećenja.
Implantanti mogu da otežaju preglede mamogramom, ali postoji specijalni rendgen pregledi kojima se može ispitati ovaj deo tela. Istraživanja pokazuju da implantanti ne povećavaju rizik od raka dojke, ali mogu otežati proces dojenja.
Rizik se može smanjiti odabirom stručnog hirurga sa višegodišnjim iskustvom u oblasti kozmetičke hirurgije. Implantanti nisu dizajnirani tako da traju celog života, a postoji i mogućnost zamene ako se oblik i veličina grudi menja tokom vremena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.