U trendu

Isperite kosu pirinčanom vodom, efekat će vas oboriti s nogu!

Azijske kulture poznate su po širokom i čestom korišćenju pirinča. Ovu žitaricu tamo smatraju i simbolom žena i plodnosti.

Ali, benefiti pirinča nisu samo nutritivne prirode. Azijske žene dugo ga koriste i za negu kose, ondosno za njen brži rast, sjaj i zdravlje.

U pitanju je metod ispiranja kose vodom u kojoj je odstajao pirinač. Pirinčana voda prepuna je antioksidanasa, minerala, vitamina B i E, kao i aminokiselina, koje su zajedno odlična kombinacija za zdravlje, lepotu i kvalitet kose.

Azijatkinje tvrde da pirinčana voda ima sledeća svojstva na kosu:

Pojačava elastičnost i sprečava pucanje vlasi

Poboljšava sjaj

Pomaže lakšem raščešljavanju

Utiče na brži rast

Ojačava vlasi

Proces ispiranja kose pirinčanom vodom sličan je korišćenju bilo koje druge maske za kosu, ali zahteva malo vremena. Prvo treba napraviti pirinčanu vodu. Isperite šolju pirinča vodom, pa ga potopite u dve-tri šolje čiste vode i ostavite da stoji 30 minuta. Procedite pirinčanu vodu u čstu posudu. Ipak, treba napomenuti, ima i onih koji smatraju da se prava pirinčana voda dobija tako što ćete pirinač nakratko prokuvati, pa tek onda ostaviti da odstoji. Za koju god varijantu pirinčane kose se odlučite, sam proces je sledeći:

Operite kosu na uobičajen način, a zatim sipajte pirinčanu vodu na celu kosu i umasirajte u skalp. Ostavite da stoji 20 minuta, a zatim isperite toplom vodom. Mnoge žene isprobale su ovaj metod i podelile svoja iskustva na internetu nakon prvog korišćenja:

Još dve sjajne upotrebe pirinčane vode

Sprečite starenje kože

Nekoliko studija potvrdilo je da pirinčana voda može da uspori starenje kože lica. Navodno sprečava nastanak novih bora i ublažava postojeće. Takođe, pomaže kod iritacija kože. Pirinčanu vodu za lice koristite kao tonik nakon čišćenja ili se jednostavno umijte njom

Najbolje đubrivo za biljke

Skrob koji se oslobađa iz pirinča u vodu pospešuje razvoj dobrih bakterija u zemlji u kojoj su posađene biljke, a uz vitamine, minerale i antioksidanse, povoljno utiču na brži i kvalitetniji rast i razvoj biljaka, i veću otpornost na bolesti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.