U trendu

Izbeljivanje zuba – oprez!

Neosporno je da se sa beljenjem zuba dobija lep osmeh sa čistim i belim zubima. Međutim, vlasti u Engleskoj i Velsu upozoravaju na ilegalne tretmane izbeljivanja zuba prilikom kojih može doći do infekcije usta, oštećenja zuba, oštećenja desni, pa čak i povreda nerava.

Vlasti upozoravaju da samo kvalifikovani stomatolozi i zdravstveni radnici treba da rade tretmane izbeljivanja zuba.

Realnost je, međutim, da danas skoro svaki kozmetički salon radi tretman izbeljivanja zuba, iako je to nelegalno. Prema nekim istraživanjima, svaka treća osoba u Venjlikoj Britaniji imala je nelagalan tretman izbeljivanja zuba.

U Velikoj Britaniji je za 9 meseci zaplenjeno više id 15.000 ilegalnih setova za izbeljivanje zuba, i to u prodavnicama i salonima, kao i setova za kućnu upotrebu.

Zabrinjavajuće je što su neki od zaplenjenih kompleta sadržali više od 33% vodonik-peroksida, dok je maksimalna zakonski dozvoljena upotreba do 6%, i to samo za stomatologe.

Visok nivo vodonik-peroksida može da izazove infekcije, plihove i opekotone na desnima, oštećenje nerava i oštećenje zubne gleđi. Navodi se i slučaj žene koja je izgubila dva prednja zuba nakon nelegalnog tretmana izbeljivanja zuba, zbog dodatnih komplikacija. Njeni desni su „oslabili“ i zubi su se veoma brzo oštetili, zbog čega je morala da ih vadi.

Zvaničnici navode da se o izbeljivanju zuba malo zna, a naročito o mogućim komplikacijama. Navodi se slučaj medicinske sestre koja je pružala usluge izbeljivanja zuba jer je mislila da je skraćeni kurs dovoljan za kompletnu terapiju. Trenutno je u sudskom procesu kao okrivljena jer se predstavljala kao vrsna praktičarka.

Zvaničnici se zalažu za veće i oštrije kazne za lažne praktičare, ali i za povećanje svesti kod građana o opasnostima nestručnih tretmana u vidu korišćenja visokoprocentnog vodonik-peroksida za oralno zdravlje.

Na kraju se u saopštenju navodi da, iako se na prvi pogled brzo dolazi do beljenja zuba, nelegalni tretmani mogu izazvati ozbiljne komplikacije. Savetuje se da izbeljivanje zuba redite isključivo kod stomatologa i u ovlašćenoj ordinaciji. Na taj način možete izbeći nepotrebne komplikacije i probleme.

Sve što je navedeno važi i za našu zemlju, a preporuke su korisne za sve nas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar