Izbeljivanje zuba – oprez!

Neosporno je da se sa beljenjem zuba dobija lep osmeh sa čistim i belim zubima. Međutim, vlasti u Engleskoj i Velsu upozoravaju na ilegalne tretmane izbeljivanja zuba prilikom kojih može doći do infekcije usta, oštećenja zuba, oštećenja desni, pa čak i povreda nerava.

Vlasti upozoravaju da samo kvalifikovani stomatolozi i zdravstveni radnici treba da rade tretmane izbeljivanja zuba.

Foto: Paramjeet/Pixabay.com

Foto: Paramjeet/Pixabay.com

Realnost je, međutim, da danas skoro svaki kozmetički salon radi tretman izbeljivanja zuba, iako je to nelegalno. Prema nekim istraživanjima, svaka treća osoba u Venjlikoj Britaniji imala je nelagalan tretman izbeljivanja zuba.

U Velikoj Britaniji je za 9 meseci zaplenjeno više id 15.000 ilegalnih setova za izbeljivanje zuba, i to u prodavnicama i salonima, kao i setova za kućnu upotrebu.

Zabrinjavajuće je što su neki od zaplenjenih kompleta sadržali više od 33% vodonik-peroksida, dok je maksimalna zakonski dozvoljena upotreba do 6%, i to samo za stomatologe.

Visok nivo vodonik-peroksida može da izazove infekcije, plihove i opekotone na desnima, oštećenje nerava i oštećenje zubne gleđi. Navodi se i slučaj žene koja je izgubila dva prednja zuba nakon nelegalnog tretmana izbeljivanja zuba, zbog dodatnih komplikacija. Njeni desni su „oslabili“ i zubi su se veoma brzo oštetili, zbog čega je morala da ih vadi.

Zvaničnici navode da se o izbeljivanju zuba malo zna, a naročito o mogućim komplikacijama. Navodi se slučaj medicinske sestre koja je pružala usluge izbeljivanja zuba jer je mislila da je skraćeni kurs dovoljan za kompletnu terapiju. Trenutno je u sudskom procesu kao okrivljena jer se predstavljala kao vrsna praktičarka.

Zvaničnici se zalažu za veće i oštrije kazne za lažne praktičare, ali i za povećanje svesti kod građana o opasnostima nestručnih tretmana u vidu korišćenja visokoprocentnog vodonik-peroksida za oralno zdravlje.

Na kraju se u saopštenju navodi da, iako se na prvi pogled brzo dolazi do beljenja zuba, nelegalni tretmani mogu izazvati ozbiljne komplikacije. Savetuje se da izbeljivanje zuba redite isključivo kod stomatologa i u ovlašćenoj ordinaciji. Na taj način možete izbeći nepotrebne komplikacije i probleme.

Sve što je navedeno važi i za našu zemlju, a preporuke su korisne za sve nas.

Ostavite komentar

Ostavite komentar