Jastuk po meri

Neki ga grle, drugi mu nežno šapuću, a trećima služi kao bokserski džak. Ima i onih koji ga nose svuda sa sobom, jer nijednu noć ne mogu da provedu bez svog omiljenog – jastuka! Naučite i vi da izaberete jastuk koji zadovoljava sve vaše potrebe za neophodnim odmorom i snom. Za one koji spavaju na stomaku najbolje je da odmah pronađu tanak i ne preterano mekan jastuk kako ne bi istegli kičmu i vrat. A šta je s onima koji imaju drugačiji stil spavanja?

Onima koji spavaju sa strane jastuk služi za popunjavanje praznine između ramena i glave, pa treba da bude pravilno dimenzioniran – ni prevelik ni premalen. Pored toga, vaš jastuk ne sme da bude ni suviše tvrd niti mekan. Najbolje je da ima malo ulegnuće, tek toliko da u njega udobno smestite obraz. Bilo bi optimalno kada biste jastuk mogli da postavite tako da vam jedan kraj pridržava kičmu, dok vam drugi služi kao oslonac za ruku i rame. Za one koji spavaju na leđima nema drugog rešenja nego da izaberu tvrd jastuk koji im neće previše podizati glavu.

Šta se dešava s nemirnim spavačima, onima koji se u toku noći prevrću u krevetu? Ako spadate u tu grupu, potreban vam je dugačak i širok jastuk, koji će moći adekvatno da prati sve vaše migracije po postelji. Ukoliko spadate u grupu onih koji imaju bolove u vratu, potrebno je da što pre nabavite anatomski skrojen jastuk, koji se može kupiti samo u specijalizovanim prodavnicama.

Na kraju, nekoliko reči o materijalu koji će vam najviše prijati. Klasični jastuci punjeni perjem sve se ređe koriste zbog teškog održavanja i rizika od mnogobrojnih alergija. Umesto njih, koriste se jastuci punjeni mekim sunđerom ili novim elastičnim materijalima koji uspešno propuštaju vazduh. Ako niste skloni alergijama, probajte jastuk punjen mešavinom lekovitih trava i cveta lavande, za čiji se miris smatra da je izuzetno opuštajući.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.