U trendu

Kada bi deca trebalo zdravstveno da se osamostale?

Razumljiva je briga roditelja za zdravlje svoje dece, ali mnogi roditelji ne prestaju da brinu o deci i kada ona odrastu i osamostale se, i to ne samo o njihovom zdravlju već i o svemu ostalom, kao da i dalje žive sa njima.

Anketa iz Amerike upravo pokazuje da preveliko angažovanje roditelja oko zdravstvenih problema tinejdžera – sprečava osamostavljivanje tinejdžera i upravljanje sopstvenim zdravljem u kasnijem životu. Većina roditelja sa svojim tinejdžerima ulazi u ordinaciju lekara i savetuje se sa lekarom o simptomima i terapiji, ne pruživši priliku tinejdžerima da opišu svoje zdravstveno stanje.

Istraživači ankete savetuju roditelje da puste svoje tinejdžere da sami budu sa lekarom, popune potrebnu papirologiju i sami postave sva pitanja koja ih muče, kako bi stekli neophodno iskustvo i samopuzdanje za upravljanje svojim zdravljem.

Istraživači su anketirali više od 1500 roditelja tinejdžera uzrasta od 13 do 18 godina. Samo je trećina roditelja rekla da su njihova deca imala privatne razgovore sa lekarima, a manje od 10% da njihova deca umeju sama da popune zdravstveni formular. Takođe, 40% anketiranih roditelja misli da njihova deca ne bi pričala o zdravstvenim problemima sa nekim drugim osim sa roditeljima ili u njihovom prisustvu, dok samo 15% roditelja smatra da bi njihova deca sama pričala sa lekarom o svojim zdravstvenim i emocionalnim problemima.

Istraživači smatraju da je to važno jer tinejdžerima daje samopouzdanje, pa postaju aktivi učesnici svog zdravstvenog stanja.

Kao glavni razlog za takvo roditeljsko ponašanje, navodi se neprijatnost tinejdžera da govore o svojim zdravstvenim i emocionalnim problemima sa lekarom. Prirodna je zabrinutost roditelja za svoje dete, pa se ovo osamostaljivanje odlaže do daljnjeg.

Preporučuje se uputstvo za roditelje gde se navodi kako da ohrabre decu da samostalno zakažu preglede, popune formulare i razgovoraju sa lekarom.

Na kraju se daje savet roditeljima da iako je teško prihvatiti brzo odrastanje dece, njihovo osamostavljivanje jeste neizbežno, to je za njihovo dobro, a naročito je to važno za njihovo zdravlje.

Naveli smo iskustva iz Amerike, ali bi savete i mi trebalo da prihvatimo. Svima nama se čini da su nam deca mala i da ništa ne znaju, pa ponekad i ne primetimo da su odrasla i da treba da budu samostalna. Naravno, i maloj i velikoj deci potrebna je pomoć roditelja, ali ne treba preterivati i ne činiti deci medveđu uslugu. Nisu tako retke majke koje idu sa svojim ćerkama, odraslim devojkama, kod ginekologa i hoće previše da znaju, a pojedini ginekolozi im to i dozvoljavaju.

Pustite svoj decu da odrastu!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.