U trendu

Kako kuća utiče na naše zdravlje?

U kući ili stanu provodimo najveći deo vremena, tako da smo toj atmosferi najviše izloženi. Kada svoj dom lepo uredimo, on nam može sačuvati zdravlje; ali, ako nam je sopstveni stan u "haosu", on može postati izvor mnogih neprijatnosti, pa nam može pogoršati i narušiti zdravlje.
Iznećemo nekoliko primera kako možemo uređenjem stana pozitivno uticati na naše zdravlje i zdravlje naših najmilijih.
Temperatura u stanu
Ne treba preterivati sa vrućinom, ali ni sa hladnoćom u stanu. Svaka krajnost u sobnoj temperaturi šteti zdravlju, jer nije prirodna za čovekov organizam. Ukoliko je temperaturna razlika između prostorija gde boravimo i susednih prostorija (ili van kuće) prevelika, organizam "šokiramo" pri svakoj promeni prostorija.
Previsoka temperatura u sobi opterećuje organizam, tera na znojenje i samim tim sami sebe umaramo i iscrpljujemo. Hladne prostorije usporavaju rad organizma i mogu dovesti do prehlade. Stoga sobna temperatura treba da bude osrednja i pogodna za normalan boravak u kući. Za prijatnu temperaturu u prostorijama potrebno je adekvatno grejanje (i hlađenje), ali i dobra izolacija zidova i dihtovanje prozora i vrata.
Vlažnost u stanu
Previše suv vazduh napreže organizam, suši nos i usta i nije prijatan za disanje. U suvom stanu vlažnost možemo povećati provetravanjem, ovlaživačima, a zimi sušeći čist veš na radijatoru ili pored njega.
Suviše vlažan vazduh težak je za disanje i, što je možda još gore, kondenzuje se svuda. Zbog velike vlažnosti, vlaga se kondenzuje na stvarima i zidovima. Vlažne stvari i zidovi idealni su za stvaranje plesni i buđi, a to je "smrt" za disajne organe. Plesan izaziva razna alergijska oboljenja, tj. kod osoba koje su sklone alergiji dolazi do pojačanja alergijskih tegoba.
Sredstva za čišćenje i farbanje
Vodite računa da za farbanje, čišćenje ili osvežavanje prostorija ne koristite prejaka sredstva, jer jaka hemijska isparenja izazivaju glavobolje, vrtoglavice ili mučninu, a u nekim slučajevima može doći i do trovanja. Prilikom generalnog spremanja, velikih farbanja i krečenja obavezno provetravajte stan nekoliko dana.
Biljke u stanu
Biljke u stanu (ali ne u prevelikim količinama) ulepšavaju atmosferu, poboljšavaju vlažnost, apsorbuju neke otrovne materije, smanjuju buku i u celini pozitivno utiču na atmosferu u kući.
Osvetljenje
Kvalitetno osvetljenje utiče na to da se u sobi može živeti, raditi i prijatno osećati. Ukoliko je svetlo prejako, pored povećane potrošnje električne energije, smeta očima svojim zaslepljujućim dejstvom. Slabo svetlo takođe oštećuje vid, napreže oči i deluje veoma depresivno.
Buka
Prevelika buka u radnim prostorijama jedan je od onih "sporih" ubica. Previše buke oštećuje naše organe sluha, ali i nervni sistem, dovodi do razdražljivosti i drugih raznih neprijatnih osećaja. Unutrašnju buku možemo smanjiti (radio, TV…), ali možemo kupovati i tihe kućne aparate. Ostale izvore buke (naročito spoljašnje) možemo smanjiti dobrom izolacijom, zavesama, boljim rasporedom nameštaja ili biljkama (sobne, balkonske ili baštenske).
Elektromagnetna zračenja
Dokazano je da je savremeni čovek izložen mnogim izvorima elektromagnetnog zračenja. Čak i izvori zračenja niskog intenziteta jesu štetni, jer je veoma bitno koliko smo blizu izvora zračenja i koliko smo dugo izloženi zračenju. Isključite sve aparate koji vam trenutno nisu potrebni. Smanjite broj raznih kablova po sobi. Smanjite sedenje pored kompjutera ili pored televizora. Smanjite broj upanjenih sijalica u stanu. Bojler ne mora stalno biti uključen i ne mora biti podešen na maksimalnu temperaturu.
Grinje
Kao opasni alergenti, grinje se nalaze najviše u starim stvarima, debelim tepisima, debelim i starim itisonima. Smanjite broj naročito starih vunenih stvari u kući. Češće perite stvari i češće ih provetravajte.
Provetravanje
Kao način zaštite zdravlja, provetravanje kuće poznato je još od davnina; i pored savremenih ventilatora i klima-uređaja, još je "u modi". Provetravanjem regulišemo vlažnost u stanu i smanjujemo koncentraciju prašine, bakterija i virusa u kućnim prostorijama, a, što je najvažnije, povećavamo koncentraciju kiseonika u vazduhu. Savremena sredstva, ventilatori, termo-peći, grejalice, klima-uređaji i sl, regulišu temperaturu, neki i vlažnost, ali podižu i prašinu. Ova sredstva ne ubacuju kiseonik u sobu niti izbacuju viruse i mikrobe iz sobe. Provetravanje treba vršiti i zimi, više puta u toku dana, samo po nekoliko minuta. Provetravanje je veoma važno zbog duvanskog dima i za pušače i za "pasivne pušače".
Higijena
Pod higijenom u kući ili stanu podrazumevamo redovno pranje veša, ribanje prostorija, pranje zavesa, usisavanje prašine, iznošenje smeća, uklanjanje starih i polomljenih stvari, bacanje pokvarene hrane… Održavanje higijene trebalo bi da se podrazumeva, jer je nehigijena uzrok mnogih bolesti i "kratkog života".
Postoje stare ali i nove teorije (domaće ali i istočnjačke) o tome kako atmosfera u kući može pozitivno da utiče na porodicu koja u njoj živi, a mi smo naveli samo neke od faktora koji nam mogu poboljšati život i zdravlje.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike