Kako muškarci brinu o svom izgledu?

Muškarcima je, generalno gledano, izgled mnogo manje bitan nego ženama, ali studija iz SAD pokazuje da se sve više muškaraca veoma brine o svom izgledu.

Istraživanje pokazuje da je od 20% do 40% ispitanih muškaraca bilo nezadovoljno nekim aspektom svog izgleda do te mere da „nedostatak“ utiče na njihov zdravstveni i seksualni život.

Veliki broj muškaraca prijavio je istraživačima da vežba (56%), a oko 30% njih da je na dijeti poslednjih godinu dana.

Interesantno je čak 30% muškaraca tokom seksa pokušava da sakrije bar jedan aspekt svog tela (najčešće stomak).

Kako bilo, lepota tela ranije se povezivala pre svega sa ženama, dok je muško telo bilo prilično zanemareno i nije mu se pridavao značaj.

Ispostavlja se da se rodne razlike sve više smanjuju najviše zbog uticaja medija koji stalno potenciraju lepotu lica i tela i kod muškaraca i kod žena. Pojava debelog ili ružnog muškarca na TV-u uglavnom je povezana sa nečim što je negativno ili je meta ismevanja.

Istraživanje

Da bi se prevazišla pristranost, ovo istraživanje je prikupilo podatke više od 116.000 ljudi preko pet nacionalnih internet sajtova, starosti učesnika od 35 do 50 godina.

Podaci su pokazali da je sve više muškaraca posvećeno svom izgledu, ali ne toliko koliko se mislilo:

  • tri četvrtine anketiranih muškaraca nikad nije zadovoljno svojim izgledom
  • oko 50% muškaraca bez predrasuda i srama govori o svom predhodnom izgledu
  • nešto više od 30% muškaraca bilo je podložno reklamiranju lepog izgleda u medijima
  • oko trećina anketiranih muškaraca pokazala je interesovanje za estetsku hirurgiju

Primećeno je da su su žene imale nešto viši nivo nezadovoljstva svojim izgledom od muškaraca, dok je ta razlika ranijih godina bila mnogo veća.

Bez obzira na seksualnu orijentaciju, israživanje je pokazalo veći akcenat na fizički izgled kod muškaraca nego što je bio ranije i nego što se do danas mislilo.

Što se tiče telesne težine, gojaznost je registrovana negativno kod svih, dok je prekomerna težina bila pozitivno registrovana, jer je oko 65% muškaraca bilo zadovoljno svojom težinom.

Završni utisak

Muškarci danas obično žele da budu veći, jači i brži, pa ne čudi da i svojim izgledom žele da se osećaju moćnije i atraktivnije. Ipak, moraju znati da u lepoti i izgledu još uvek dominiraju žene.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.