Kako najefikasnije sprečiti osip od pelena?

Jako crvenilo na bebinoj guzi uobičajen je pokazatelj upale kože (dermatitis) koji se javlja iz više razloga, ali često i zbog stavljanja pelena.

Osip od pelena može biti posledica neredovnog menjanja pelena (mokrih pelena), osetljivosti kože na pelene ili trenja kože o pelene.

Kako sprečiti i lečiti osip od pelena?

Najčešći i uglavnom najuspešniji način jeste kućni tretman koji obuhvata sledeće:

– Čista i suva pelena – česta promena pelena kako danju tako i noću – kožu bebe u području osipa ostavlja suvom i čistom, pa se osip obično polako povlači. Poželjno je da se na čistu i osušenu bebinu kožu nanese krema ili mast kao zaštita kože od vlage. Sledećom promenom pelene očistiti prethodni sloj, ali nežno, jer grubim trljanjem ili ribanjem možete još više iritirati kožu bebe. Savet je korišćenje vate sa mineralnim uljem – najbezbolnije sredstvo.

– Protok vazduha u području pelena – nakon velike i male nužde ostavite bebu bez pelene desetak minuta i izbegavajte hermetički zatvorene plastične pelene ili pantalonice. Koristite pelene koje su veće (po veličini) dok osip ne nestane.

– Primena bebi proizvoda – koristite preporučene proizvode svog lekara ili farmaceuta. Proizvodi koji u sebi sadrže cink-oksid štite kožu bebe i najčešće se preporučuju protiv osipa. Mogu se nanositi i preko kreme ili masti. Često se preporučuje i vazelin preko kreme jer se time postiže da se krema ne lepi i upija u pelenu već ostaje kao zaštita na koži. Kreme, mast ili paste za negu kože bebe manje iritiraju kožu nego losioni. Međutim, masti i paste stvaraju barijeru i ne dozvoljavaju vazduhu prilaz koži. Kreme su bolje jer se osuše i vazduh normalno dopre do kože. Opšte pravilo je držati se preporučenih proizvoda za bebe i izbegavati proizvode koji u sebi sadrže sodu bikarbonu, bornu kiselinu, kamfor, fenol, difenhidramim i salicilate. Ovi sastojci mogu biti toksični za bebe.

– Redovno kupanje bebe – za brže i bolje povlačenje osipa primenjujte obavezno kupanje bebe svakog dana. Koristite toplu vodu bez sapuna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.