U trendu

Kako sačuvati kosu?

Oštećenje kose, opadanje kose, perut i drugi zdravstveni problemi u vezi sa kosom česta su pojava u savremenom svetu. Ovi poremećaji mogu biti genetskog porekla, ali mogu nastati i od načina života i ishrane. Uzroka koji izazivaju opadanje kose i druge probleme sa kosom ima mnogo, ali se na neke može uticati.
Ishrana
Pravilna i redovna ishrana utiče na zdravlje, ali i na kvalitet kose. U svakodnevnoj ishrani treba imati optimalne količine: vitamina, proteina, belančevina, omega-3 masnih kiselina, biotina, selena, kalcijuma, cinka, gvožđa, karotena i silicijuma. Stručnjaci savetuju da se dnevno popije od 4 do 6 čaša vode.
Za jaku i zdravu kosu neophodno je jesti sledeće namirnice.
Voće – preporučuje se sirovo, i to: južno voće, smokve, jabuke, kajsije i koštunjavo voće.
Povrće i žitarice: pasulj, grašak, boranija, sočivo, pečurke, brokoli, paprika, paradajz, krompir, zeleno povrće, pirinač, integralne žitarice i laneno seme.
Meso i mlečni proizvodi: živinsko meso, riba, mlečni prozvodi (sa malo masti) i jaja.
Čaj – od piskavice povoljno utiče na kvalitet i rast kose.
Treba izbegavati rigorozne dijete jer su one opasnost po ceo organizam, ali i po kosu.
Masaža i kupke
Savetujemo svakodnevnu nežnu masažu glave i prirodne tečnosti za negovanje kose: čaj od majčine dušice, čaj od koprive, čaj od čička, tonik od ruzmarinovog ulja ili ricunusovo ulje (dva sata pre pranja). Za crvenu ili suvu kožu glave savetujemo utrljavanje kombinacije (mešavine) ulja od lavande, geranijuma, badema i masline.
Dim i smog
Treba izbegavati visoke koncentracije dima ili smoga jer veoma štetno utiču na kosu. Dim i ostale čestice talože se u kosi i rastvaraju i hemijski oštećuju kosu. Zato posle boravka u takvom prostoru treba oprati kosu.
Pranje i nega kose
Redovno pranje kose sprečava skupljanje masnoće u kosi i zapušenje lojnih žlezda, čime se omogućava pravilna ishrana kose. Tako se sprečava razvoj gljivica koje negativno deluju na kosu.
Amonijak, nekvalitetne boje za kosu, nekvalitetne šampone i ostala jaka sredstva za pranje kose treba izbegavati zato što svojim dejstvom mogu da upropaste kosu na duže vreme. Ukoliko primetite da vam neka vrsta (marka) šampona šteti, menjajte šampon dok ne nađete odgovarajući. Kratka i uredna kosa je lakša za održavanje, a vlasi kose su kvalitetnije.
Vremenski uslovi
Kosu ne treba previše izlagati: suncu, vetru, hloru i slanoj vodi. Savetujemo vam da kosu zaštitite (naročito deci) kapom, šeširom ili maramom.
Po povratku sa plaže ili bazena, kosu operite blagim šamponom, regeneratorom ili čistom vodom.
Zdravstveni poremećaji i lekovi
Hormonski poremećaji mogu biti uzrok opadanja kose. U takvim slučajevima treba otkriti uzroke i lečiti ih. Ukoliko hormonske poremećaje izazivaju neki lekovi, onda uz konsultaciju sa lekarom treba promeniti lekove i terapiju, koliko je to moguće.
Mnoge bolesti i zdravstvene tegobe nepovoljno utiču na kosu. Kada imate probleme sa kosom, treba da proverite da to nema veze sa nekom bolešću koja narušava vaše zdravlje a ispoljava se i kroz opadanje kose.
Stres može da izazove opadanje kose ili pojavu sedih vlasi (intenzivni stresni događaj, nesreća u porodici, postoperativna reakcija…).
Dijabetes, maligne bolesti, autoimune bolesti, hronične i neke druge bolesti mogu se negativno odraziti na kosu.
Neke vrste lekova mogu kao kontraindikaciju izazvati opadanja i slabljenja kose: citostatici, antidepresivi, hormoni, beta-blokatori, lekovi za smanjenje masnoće u krvi… Radioaktivno, rendgensko zračenje i druga intenzivna zračenje oštećuju kosu. Kod ovakvih pojava obavezno se treba konsultovati sa lekarom.
Fizički uticaji na opadanje kose
Smanjite mehaničko (fizičko) naprezanje kose, tako da vezana kosa u rep ne bude previše stegnuta ili da šnala i rajf ne čupaju kosu.
Nemojte koristiti oštre češljeve i oštre četke za češljanje, kao ni dugo češljanje, kako ne biste oštetili koren kose i čupali vlakna kose. Izbegavajte sušenje kose vrelim vazduhom jer tako oštećujete kosu. Kosa se može sušiti u kratkim razmacima blagim toplim feniranjem.
Zaključak
Ovo su preporuke i saveti koji mogu pomoći da se sačuva kvalitet kose, spreči ili smanji opadanje kose, ali i umanje drugi zdravstveni problemi koji nam oštećuju kosu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)