U trendu

Koja je četkica bolja, klasična ili električna?

Iako neka ispitivanja pokazuju da ljudi koji su vešti u korišćenju električne četkice mogu ukloniti više naslaga od onih koji se koriste ručnim četkicama, Tomas Volf iz Organizacije nemačkih stomatologa misli kako razlika i nije toliko velika da bi stomatolozi preporučili isključivo električne.

„Niko ne može pomerati ruku 30.000 puta u minuti, brzinom kojom vibrira električna četkica za zube, ali to ne znači da su takve četkice uvek bolji izbor od običnih“, ističe nemački stomatolog.

On objašnjava kako je mehaničko uklanjanje zubnih naslaga najvažnije i dodaje kako se sve zapravo svodi na to koliko neko dobro koristi svoju četkicu za zube, nezavisno od toga da li je električna ili ne.

„Najvažnije je očistiti sve zube sa svih strana, a nije naodmet ni kasnije četkicom protrljati jezik nekoliko puta“, zaključuje Volf.

Tehnika četkanja podrazumeva da četkicu treba držati pod uglom od 45 stepeni, pola na zubnom mesu, pola na zubu i kružnim pokretima malim pritiskom prati zub po zub.

Treba voditi računa o tome da su vlakna četkice što mekša i glava četkice dovoljno mala da se uspe dopreti i do zadnjih zuba sa stražnje strane. Električna četkica preporučuje se svim pacijentima koji nemaju strpljenja za „dugotrajno“ četkanje i kojima je pranje zuba otežano zbog njihovog udaljenog položaja u ustima. Prednost električne četkice je i „oralni tuš“ kojim se čiste interdentalni prostori, a mana joj je visoka cena, prenosi Klix.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar