U trendu

Koje su prednosti i vrste alternativne medicine?

Iako postoji od davnina, alternativna medicina nikad nije bila previše popularna. Podaci pokazuju da je čak 40% odraslih probalo neki vid komplementarne i alternativne medicine, ali veoma kratko. Lekari su savetovali pacijentima neki vid ove medicine, ali u kombinaciji sa zvaničnom ili kao dodatak glavnoj (zapadnoj) medicinskoj terapiji koja se danas naziva integrativna medicina.

Postoji više vrsta alternativnih terapija:

  • drevna medicinska terapija
  • um – telo tehnika
  • biološka terapija
  • praktična masažna terapija
  • energetska medicina

Treba imati u vidu da razlike između terapija nisu uvek jasne, a neke terapije koriste više tehnika iz iste kategorije.

Drevna medicinska terapija – ona nije zasnovana na jednom leku ili jednoj masaži. Postoji niz terapija koje uključuju:

  • Drevno lečenje – ono je postojalo mnogo pre konvencionalne zapadne medicine, a primeri su kineska medicina i ajurveda iz Indije.
  • Homeopatija – vid terapije kada se koriste određene supstance za stimulaciju samoisceljenja.
  • Naturopatija – ovaj pristup se fokusira na neinvazivne tretmane korišćenja različitih vidova lečenja poput masaže, akunpunkture, biljnih preparata, vežbanja i savetovanja.

Um-telo tehnika – jača komunikaciju između uma i tela. Važno je održavanje sklada oba sistema. Primeri ove tehnike su meditacija, molitva, relaksacija i umetnička terapija (crtanje, vajanje, slušanje muzike).

Biološka terapija – zasniva se na dodatku ishrani i biljnim lekovima. Ovi tretmani koriste sastojke koji se nalaze u prirodi. Primeri biljaka koje se koriste: ginseng, ginko i ehinalea, a primeri dodataka ishrani: selen i glukozamin-sulfat. Svi primeri biljaka i dodataka mogu se konsumirati kao čajevi, sirupi, ulja, prahovi i u vidu kapsula ili tableta.

Praktična masažna terapija – ova metoda koristi ljudski dodir za masažu i manipulaciju određenog dela tela. Primer metode poznat je kao kiropraktična medicina.

Energetska medicina – praktičari komplementarne i alternativne medicine veruju da nevidljiva energetska sila protiče kroz ljudsko telo, a kada je taj protok blokiran ili neuravnotežen, čovek postaje bolestan. Različite vere i nacije imaju različite nazive za ovu metodu, a cilj je blokiranje ili rebalans energetske sile u telu. Energetska terapija podrazumeva neku vrstu masaže, ki-gong, reiki i magnetnu terapiju.

Napomene

Mnogi lekari danas ne preporučuju komplementarnu i alternativnu medicinu, niti integrativnu medicinu. Razlog je taj što je konvencionalna savremena medicina bazirana na dokazima kroz istraživanja i testiranja i u vidu bezbednosti i u vidu efikasnosti. Naučni dokazi za komplementarnu i alternativnu medicinsku terapiju postoje za određene vrste, a mnoge tek treba dokazati. Razlozi za nedostatak istraživanja i dokaza terapija – finansijske su prirode. Istraživanja savremene medicine finansiraju se od strane velikih farmaceutskih kompanija, dok je finansiranje komplementarne i alternativne medicine na mnogo nižem nivou.

Ukoliko se odlučite za neki vid komplementarne i alternativne medicinske terapije, najbitnije je dobro informisanje, kao i savetovanje sa lekarom o eventualnim zdravstvenim problemima ukoliko ste već pod nekom konvencionalnom terapijom ili ukoliko ste trudnica – savetovanje o bezbednosti navedenih terapija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)