U trendu

Koliko često treba prati kosu: Evo šta savetuju stručnjaci

Zdrava kosa zahteva puno održavanja i nege, ali znate li koliko biste je zapravo često trebalo prati? Naravno, to najpre zavisi od toga kakvu kosu imate te koliko se brzo ona masti, ali jedno je ipak sigurno – nije dobro prati prečesto jer se na taj način uklanja prirodno ulje, piše Express. Otkrivanje onoga što najbolje funkcioniše za vašu kosu zahteva puno vremena i strpljenja, a ako ne znate odakle treba da počnete, možda ćete steći naviku svakodnevnog pranja kose, ali to nije najbolja opcija.

– Vaša kosa je povezana s vašim temenom pomoću folikula, a ovaj je folikul povezan sa žlezdama koje proizvode vitamine i vlagu, koji se prenose u kosu. Ako prečesto perete kosu, iz kose ćete isprati sva prirodna ulja koja proizvode žlezde, što znači da više neće prenositi ništa dobro na vašu kosu, ostavljajući je beživotnom i suvom – objasnila je stručnjak za negu kose Sol Meskin.

Osim toga, uklanjanje prirodnih ulja s kose može dovesti do peruti i suvog vlasišta koje svrbi, a kosu može učiniti lomljivijom.

– Kosu bi trebalo da perete samo kada je to apsolutno neophodno. Moći ćete da prepoznate treba li vašoj kosi pranje ili ne kada prođete rukama kroz nju. Ako je i dalje mekana i elastična, verovatno nećete morati još uvek da je perete – objasnila je Meskin.

Iako je opšta preporuka pranje jednom do dvaput nedeljno, Sol ističe da je treba oprati samo kada je vidljivo masna. Takođe, vreme za pranje kose je ako postoje znakovi ljuštenja zbog prljavštine.

Ako ste „upali“ u rutinu svakodnevnog pranja kose, stručnjaci kažu da će biti potrebno neko vreme da se prilagodite dužim razmacima između dva pranja, jer su uljne žlezde dugo vremena bile prekomerno stimulisane pa će nastaviti da proizvodite sebum. Savetuju da za početak pokušate da perete kosu svaki drugi dan, a onda da postupno prelazite na pranje kose dva do tri puta nedeljno. Između pranja možete koristiti šampone za suvo pranje koji će upiti višak masnoće s vlasišta, a možete razmisliti i o tome da promenite proizvode za kosu koje sada koristite, kako biste usporili proces zamašćivanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar