Krema protiv ekcema kod dece

Ekcem ili dermatitis je naziv za određene vrste bolesti kože, a može se reći i da je to vrsta upale kože. Najčešći simptomi ekcema su crvenilo, svrab, suva koža ili koža obložena sitnim plikovima. Uzorci mogu biti alergija (na hemijska sredstva), nepovoljni vremenski uslovi, genetika, a manje loša ishrana, pad imuniteta, stres i slično. U savremenom svetu u kom živimo, veliki broj odraslih i dece ima problema sa ekcemima raznih vrsta.

Danas se postavlja pitanje da li krema koja se koristi za lečenje ekcema kod dece povećava rizik od raka. Zato je nedavno rađeno istraživanje, a rezultati su objavljeni u medicinskom časopisu „JAMA Dermatology“.

Istraživanje je obuhvatilo period od 10 godina, a učestvovalo je 7.500 dece iz SAD kojima su obolela mesta premazivana kremom za lečenje ekcema.

Do maja 2014. godine, dijagnostikovano je pet slučajeva raka kod dece, dva slučaja leukemije, dva limfna karcinoma i jedan rak kostiju. Istraživači navode kao bitno da nije bilo nijednog slučaja raka kože.

Dr Dejvid Margalis sa Univerziteta u Pensilvaniji navodi da je „malo verovatno“ da je „pimekrolimus“ (pimecrolimus) krema koja je korišćena u studiji za lečenje ekcema povezana sa rizikom od raka.

Dr Džon Hanifin smatra da će ova studija pomoći u lečenju ekcema i dati odgovor na pitanja koje pokreće FDA organizacija u vezi sa upotrebom raznih krema za lečenje ekcema.

Rezultati istraživanja trebalo bi da pomognu lekarima i farmaceutima koji su ograničeni na upotrebu alternativnih lekova.

Krema „pimekrolimus“ odobrena je od strane Američke agencije za hranu i lekove (FDA) 2001. godine za lečenje ekcema kod dece koja su navršila dve godine i na samom proizvodu stoji upozorenje o potencijalnom riziku od raka. Ovu kremu u svetu proizvodi više proizvođača i prodaje se pod raznim proizvođačkim imenima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.