U trendu

Kupovina ovih 8 proizvoda je čisto bacanje para, tvrde dermatolozi

Više nego ikada znamo koliko je važno ne trošiti previše, pa je pametno razmišljati o tome da više ne kupujete proizvode kojima nećete postići ono što ste zamislili.

Donosimo osam proizvoda na koje ovog leta nemojte bacati novac.

1. Skupa sredstva za čišćenje lica

Sredstvo za čišćenje na koži ostaje jako kratko, tek da se očiste ostaci šminke i ostalih nečistoća i to je bukvalno sve što se od njega traži – da dobro čisti prljavštinu. Dermatolog Kristin Čoi Kim iz Santa Monike smatra da postoji bolja stvar u koju treba uložiti, a to je četkica za čišćenje. Potražite jeftiniju varijantu koja nežno vibriraju kako bi kožu u potpunosti očistili.

2. Moderni proizvodi za negu kože

Otrov zmije ili nešto slično može zvučati privlačno, pa čak i imati neke dobrobiti, ali ništa od toga nema naučne dokaze na svojoj strani, navodi dr. Kim.

3. Skupe zaštitne kreme

Najbolja je krema ona koju ćete koristiti, a ako kupujete na osnovu izgleda pakovnja ili mirisa, ne činite to više i zapamtite da ne morate trošiti puno novca da biste zaštitili lice od sunca. „Skupa ambalaža ne znači bolji proizvod“ ističe dermatolog.

4. Kreme protiv celulita

Jasno je da je dolaskom leta primarna stvar izgledati što bolje u kratkim haljinicama pa većini žena nije teško niti žao da potroše velike količine novca za kreme protiv celulita.

„Celulit je kompleksan problem koji neće rešiti nijedna krema, pa savetujem da ne uzimate najskuplje proizvode s police“, objašnjava dr. Kim.

Dodaje da neke kreme mogu privremeno izravnati koži, ako sadrže kofein, pomažu i pri izlučivanju vode, što i je jedan od glavnih problema celulita.

Ono što možete učiniti jest paziti na ishranu i vežbati.

5. Kreme protiv strija

I njih zaobiđite u širokom luku jer da deluju, niko ne bi imao strije. Jedini izuzetak je retinol za koji je dokazano da nakon 6 meseci korišćenja može poboljšati izgled strija. Uz to, možete porazgovarati s dermatologom o laserskim zahvatima, a neki od njih mogu stimulisati proizvodnju kolagena i tako umanjiti vidljivo crvenilo.

6. Proizvodi za sužavanje pora

Mnogi proizvođači nisu potpuno iskreni kada nude svoju pomoć za vaše pore tj. proizvodi na bazi silikona mogu pomoći tako da će samo kratko one biti manje vidljive, ali ništa ne obećava da će one potpuno nestati. Dr. Kim napominje da su pore određene genetikom, i ništa ih ne može trajno ukloniti.

7. Preparati iz salona

Ne postoji neka bitna razlika prilikom korišćenja tehnologije i sastojaka za proizvode koje možete kupiti u salonima, objašnjava hemičar Rendi Šuler.

8. Kreme sa visokim zaštitnim faktorom

Ako verujete da će faktor 100 duplo jače blokirati UV zrake, niste jedini. Jedan od najvećih mitova vezanih za zaštitu od sunca je da će visoki faktor bolje štititi, a oni zapravo pružaju samo malo bolju zaštitu.

Stvarnost je ova: Faktor 15 blokira 93 posto, onaj od 30 – 95 posto, a onaj od 50 do 97 posto. Bez obzira na ove male razlike, ljudi i dalje kupuju kremu na kojoj piše najveća brojka. Međutim, tu je i još jedna zamka, a to je da osobe koje se mažu faktorom 50 ostaju na suncu mnogo duže od onih koji se mažu faktorom 15 jer imaju veći osećaj sigurnosti, prenosi Ordinacija.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.