U trendu

Lažni botoks

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) nedavno je upozorila javnost da na mnogim medicinskim klinikama širom Amerike postoji falsifikovani, tj. lažni botoks. Lažni botoks je dosta nesiguran i ne bi trebao da se koristi, pa FDA upozorava da potrošači (medicinski radnici) ne koriste botoks nelicenciranih dobavljača.

Sličnost između originalnog i falsifikovanog botoksa je u pakovanju (100 komada u bočici) i vrlo često može da se desi da zdravstveni radnici zamene jedan drugim. Zato treba da provere da li se botoks nalazi na listi ovlašćenog dobavljača. Ukoliko je dobavljač zvaničan, onda je to originalni botoks i smatra se sigurnim.

Razlika je u tome što originalno pakovanje kao glavni sastojak ima onabotulinumtoin, koji je odobrila FDA, dok je u lažnom botoksu glavni sastojak botulinum toksin. Još jedna od razlika je u tome što lažni botoks nema lot broj.

Kada je reč o injekcijama botoksa, Američki nacionalni institut za zdravlje navodi da toksin proizveden od bakterije Clostridium botulinum ima primenu za zatezanje lica, mršavljenje, protiv znojenja ispod pazuha, kao i kod hronične migrene.

Nije bilo slučajeva da je lažni botoks nekom pacijentu naudio, ali bez obzira na sve, falsifikovani botoks, kao i bilo koji falsifikovani lek (preparat), stvara rizik za korisnike (neproveren ili loš kvalitet, sumnjiva ispravnost, mogućnost infekcije…).

Napomena

U Americi se vodi dosta računa o tome da se „falsifikati“ ne pojave na tržištu, jer su obično jeftini, ali često ne ispunjavaju sve zakonske regulative, kako poreske tako i farmaceutske, pa predstavljaju rizik za zdravlje.

Nije nam poznato kakvo je stanje sa botoksom na našem tržištu, ali po ko zna koji put ponavljamo da je veoma važno da naši državni organi vode računa o tome da se lažni lekovi i preparati ne pojave na tržištu. Korisnicima i potrošačima ostaje da lekove i razne lekovite preparate ne kupuju van zvaničnih prodavnica i apoteka, jer one ipak, za razliku od „crnog tržišta“, podležu kontroli i vode računa o svojim potrošačima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar