U trendu

Magična moć „belog mantila“

Često lični utisak ili subjektivan osećaj prema lekaru mnogo znače pacijentima, pa čak i to kako je njihov lekar obučen.

Anketa vršena među 255 pacijenata pokazala je da većina ljudi voli kada njihovi dermatolozi nose beli mantil. Tako se došlo do naizgled čudnih rezultata da to kako se lekar oblači i koliko uredno izgleda – utiče na rezultate lečenja.

Pacijentima su u anketi prikazane fotografije dermatologa koji su nosili: odelo, beli profesionalni mantil, hirurško odelo, svečano odelo ili „običnu“ odeću, i pitali ih kog bi dermatologa od njih favorizovali.

Odgovori su bili sledeći: „Beli mantil je najpogodniji (73 odsto), zatim hirurško zeleno odelo (19 odsto), svečano odelo (6 odsto) i na kraju povremena „obična“ odeća (2 odsto)“.

„U ovoj studiji većina pacijenata opredelila se za profesionalnu odeću svojih dermatologa“, napisao je u izveštaju koautor studije dr Robert Kirsner, profesor pri Školi za medicinu na Univerzitetu u Majamiju.

„Moguće je da percepcija pacijenta o tome kako treba da izgleda njihov lekar utiče na mišljenje pacijenta o znanju i veštinama tog lekara, a ove percepcije mogu u znatnoj meri da utiču na ishod lečenja „, zaključili su autori studije.

Rezultati istraživanja nedavno su objavljeni u časopisu „JAMA Dermatology“.

Napomene

I ovde se vidi koliko može pozitivan ili negativan utisak na čoveka da ostavi oblačenje ili urednost sagovornika. U ovom se slučaju radi o odnosu lekar-pacijent i nije ni čudo da pacijenti više veruju urednom lekaru u belom mantilu nego neprikladno obučenom zdravstvenom radniku ili, što je još gore, lekaru sa isflekanom ili izgužvanom neurednom odećom.

Ovo je poznato i poslovnim ljudima koji u prvom susretu obično više veruju lepo obučenim, urednim i šarmantnim partnerima nego onima koji „nehajno“ izgledaju.

Iz ovoga možemo zaključiti da je veoma važno da: nastavnici, profesori, milicioneri, carinici i vojnici uredno i lepo izgledaju, a ne samo zdravstveni radnici.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.