Mitovi o gubitku kose

Do svoje 50. godine, čak kod 85% mušakaraca dođe do istanjivanja kose. Neki od njih počnu da gube kosu i pre 21. godine. Budući da ćelavljenje predstavlja "ozbiljan uadarac na muškost", često se uzroci traže u nečemu drugom, a ne u genetici.
1) Da li često nošenje kape ili kačketa izaziva ćelavljenje?
Odgovor je ne.
Takođe, opadanje kose ne izaziva ni češljanje ni korišćenje sredstava poput gela, voska i sličnih preparata. Ipak, ne treba da budete previše grubi prema svojoj kosi, jer na taj način možete izazvati lomljenje vlasi.
2) Ostavite pušenje i sačuvajte kosu?
Postoji nekoliko istraživanja koja u velikoj meri potvrđuju vezu između pušenja i intenzivnijeg ćelavljenja. Ukoliko tražite još jedan krupan razlog da biste ostavili cigarete, dodajte na listu i preuranjeni gubitak kose.
3) Šta gubitak kose otkriva o našem zdravlju?
Na našu veliku sreću, u većini slučajeva gubitak kose sam po sebi nije indikator zdravstvenih problema i ne predstavlja rizik po zdravlje. Međutim, brige pojedinca o tome kakav će utisak ostaviti ako ima manje kose, ili hoće li ga gubitak kose učiniti starijim – mnogo su češće.
4) Šta izaziva gubitak kose?
Više od 95% slučajeva gubitka kose kod muškaraca ima korene u genetskim predispozicijama. Taj gen može voditi poreklo od bilo kog roditelja. U nekim slučajevima, previše vitamina A ili manjak proteina – mogu prouzrokovati opadanje kose.
Intenzivno opadanje kose, poznatije i kao telogen effluvium, može biti direktna posledica bolesti ili stresa. Ohrabrujuće je ipak da se proces gubitka kose kod muškaraca koji nije izazvan genetskim predispozicijama, u jednom trenutku sam od sebe preokrene i zaustavi.
5) Potrebno je uložiti samo malo truda
Zaustavljanje procesa gubitka kose mnogo je lakše nego zamenjivanje opale kose. Ukoliko ste voljni da pronađete metod koji vama lično najviše odgovara, uradite najpre svoj domaći zadatak i bacite se na istraživanje. Pa ipak, budite obazrivi, jer postoji veliki broj proizvoda i metoda koje obećavaju čudo, a na kraju se ispostavi da nisu ništa drugo do najobičnije prevare. Onog trena kada se nađete u nedoumici, najbolje je konsultovati lekara ili dermatologa.
6) Nasledni gubitak kose – šta očekivati?
Glavni indikator naslednog gubitka kose jeste proređivanje i opadanje kose u obliku slova M. Sledeće do čega dolazi jeste istanjivanje kose na vrhu glave, usled čega dolazi do stvaranja, takoreći, pečata. Na kraju dolazi i do susreta i stvaranje dela u obliku konjske potkovice na stranama. Kada je reč o ovoj vrsti gubitka kose, glavni uzročnik jeste hormon DHT, koji dovodi do smanjenja korena kose. Na kraju se koreni kose toliko smanje da nijedna vlas kose ne može iz njih izrasti.
7) Pozitivnost u prvom planu
Koliko god to mnogim muškarcima zvučalo kao povlađivanje, kosa ipak ne čini čoveka. Zato nastojte uvek da se usmerite na svoje osobine i kvalitete. A ako vam i tada nedostaje podstrek, zamislite sve poznate i bitne ličnosti koje su takođe bez kose, a koje nemaju nikakvih problema da održe pažnju drugih ljudi i dopadnu im se.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.