U trendu

Mnoge žene se stide svojih nogu

Prema rezultatima jednog skorašnjeg istraživanja, 9 od 10 žena je imalo nekih problema sa nogama, dok se svaka peta žena oseća neprijatno i postiđeno zbog toga kako joj noge izgledaju.
Budući da im se noge ne sviđaju, 12% žena često sakriva svoje noge pred drugim ljudima, jer ih je sramota njihovog izgleda.
Rezultati su zasnovani na jednom onlajn istraživanju u kome je učestvovalo oko 2.000 osoba ženskog pola. Ustanovljeno je 10 najčešćih problema sa stopalima koje žene doživljavaju „tragično“:
1. plikovi (55%)
2. ispucale pete (45%)
3. bradavice (28%)
4. kurje oko (24%)
5. urasli nokat (20%)
6. atletsko stopalo (20%)
7. čukljevi (13%)
8. problemi sa zglobovima (11%)
9. neprijatan miris stopala (9%)
10. artritis (8,8%)
Uprkos ovim problemima, 19% žena nije potražilo medicinsku pomoć, jer je smatralo da problem sa njihovim nogama nije toliko važan.
Visoke potpetice
Najveći krivac za ove probleme jeste izbor obuće. U odnosu na muškarce, žene su te koje će verovatno više trpeti nelagodnosti i bol zbog mode i lepote. Skoro polovina žena (43%) priznala je da su nastavile da nose neudobne cipele, iako ih je to dovelo do određenih problema, što je dva puta češći slučaj nego među muškarcima.
Trećina žena (36%) je izjavila da nosi obuću za koju zna da im ne odgovara samo zato što lepo izgleda, dok je to isto izjavilo samo 12% muškaraca.
Mlađe žene nose cipele sa većom štiklom, a 20% žena starosti od 18 do 24 godina poseduje barem par cipela sa štiklom od 15 cm u poređenju sa 10% žena od 25 do 42 godina starosti i samo 3% od 35 do 44 godina starosti.
Promovisanje zdravih nogu
Postoji nekoliko jednostavnih metoda uz pomoć kojih je moguće smanjiti probleme sa stopalima i održavati zdravlje nogu . Preporučuje se:

  • održavanje dobre i redovne higijene
  • upotreba lanolina ili maslinovog ulja za suvu kožu
  • izbegavanje pranja nogu toplom vodom i jakim sapunima
  • pažljivo sušenje nogu, bez jakog traljanja peškirom
  • upotreba blagih fungicida u prahu kako bi se smanjila šanse od infekcije pod nazivom atletsko stopalo
  • izbegavanje uklanjanja bradavica, kurjeg oka ili uraslog nokta nestručno i na svoju ruku
  • izbegavati modrice, opekotine, posekotine, brazde i promrzline i potražiti stručnu pomoć ako se javi nešto od navedenog
  • izbegavanje upotrebe jakih lekova poput antiseptika koji sadrže jod ili karbolinsku kiselinu, uključujući lekove za lečenje kurjeg oka ili hemijskah jedinjenja i masti za lečenje atletskog stopala
  • izbegavanje izlaganja nogu preteranoj hladnoći i vlagi
  • potražiti profesionalnu negu za bilo kakav čir ili ranicu koja se pojavi na stopalima ili nogama

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.