U trendu

Muče vas ispucale pete? Zavirite u kuhinju, sve sastojke već imate da otklonite problem u tren oka

Tvrde i ispucale pete problem je koji muči i žene i muškarce, a ne borimo se s njim samo tokom leta…

Kupanje u vrućoj vodi, težina, genetske predispozicije i neodgovarajuća obuća samo su neki od uzroka ovog problema.

Stopala je svakako potrebno negovati kremama kao i ostatak tela, svaki dan nakon tuširanja, kako bismo sprečili isušivanje kože.

Problem tvrdih peta, odnosno zadebljanja kože na peti pojavljuje se i na drugim delovima stopala, na spoljnom rubu tabana, palca i na jastučićima stopala. Stopala je potrebno negovati kremama jer će tada koža biti mekana i nahranjena

Koža koja se učestalo turpija postaje takođe gruba i izrazito suva i stvara zavisnost o sve češćem skidanju naslaga ali s vrlo lošim efektom.

Želite glatke pete?
Zavirite u svoju kuhinju i iskoristite sastojke koji se tamo nalaze kako biste sami mogli da napravite pedikir. Kozmetolog Priyanka Tyagi iz Indije smatra da pete pucaju i zbog promene vremena, držanja stopala predugo u vrućim kupkama i previše turpijanja. Smatra da su i jake hemikalije i dehidracija tela odgovorni za nastanak ovog problema.

Prva je pomoć, prema njenom mišljenju, voda koju morate da pijete u dovoljnim količinama kako bi organizam bilo hidriran jer je suva koža sklonija pucanju.

Drugi način prevencije je masna krema kojom stopala treba mazati nakon tuširanja i pre spavanja, a idealno bi bilo da obučete čarape i ostavite tako tokom noći. Umesto kreme možete koristiti vazelin ili kokosovo ulje.

Prirodni preparati za ispucale pete
Direktorka nacionalnog centra Indije za zdravlje kože, Navin Taneja, smatra da je banana jedna od namirnica koja će koži vratiti potrebnu vlagu

“Uzmite koru banane i stavite je na petu, ostavite tako 15 minuta i isperite mlakom vodom“, savetuje Taneja, i takođe daje zeleno svetlo i limunu.

“Redovno pripremajte mlake kupke sa par kapi limunova soka i ulja jojobe, a nakon takve kupke nežno skinite svu suvu kožu. Limun je blaga kiselina koja pomaže pri odstranjivanju suve kože“, savetuje i dodaje da nakon takve kupke stopala nežno masirate glicerinom i stavite pamučne čarape, piše Ordinacija.hr

Ako su vam pete jako ispucale, krvare ili sumnjate na infekciju, obavezno posetite lekara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.