U trendu

Naizgled bezopasna…

Mnogi preparati koji se danas koriste za ličnu ili kolektivnu higijenu sadrže štetne hemikalije, pa treba obratiti pažnju na sadržaj proizvoda.

Jedan od takvih naizgled banalnih preparata jeste so za kupanje. Ima široku primenu svuda u svetu, a hiljade korisnika ima zdravstvene probleme zbog nje.

Malo je poznato da neki preparati sadrže sintetičke hemikalije slične amfetaminima, a neke od tih hemikalija zabranjene su u mnogim zemljama.

Prema mišljenju naučnika, preparati koji se proizvode i prodaju kao soli za kupanje – nemaju nikakve veze sa stvarnom solju za kupanje – to je mešavina hemikalija koja može biti štetna po zdravlje.

Napredak je razvoj testova za neke ilegalne hemikalije u soli za kupanje, pa se očekuje da se u budućem periodu iskristališe kvalitet prave soli za kupanje.

U nekim zapadnim zemljama zabeleženi su negativni efekti po zdravlje od soli za kupanje: uznemirenost, paranoja, halucinacije, bol u grudima, ubrzan puls, visok krvni pritisak, pa čak i nagon na samoubistvom.

Samoubilačko razmišljanje i ponašanje može potrajati i duže nakon upotrebe preparata – to je stvarno i zabeleženo u Americi.

Od 2012. godine do danas kod različitih proizvođača soli za kupanje u Americi pronađeno je 26 hemikalija koje se svrstavaju u sintetičke droge.

Zakoni koji su doneseni od tada do danas zabranjuju određene vrste hemikalija, ali ne sve. One koje su ostale u upotrebi označene su kao „prilog 1“, što znači da nemaju lekovitu vrednost, a mogu se zloupotrebiti.

Za sada nije poznata zavisnost od ovih hemikalija, ali se upozorava na njihove toksične efekte.

Upozorenja

Kakav je kvalit soli za kupanje na našem tržištu – nije nam poznato, ali mislimo da je so za kupanje kupljena u zvaničnim trgovinama sigurno kvalitetnija od one koja se prodaje-kupuje na „crnom-sivom“ tržištu.

Pre upotrebe soli za kupanje, obratite se stručnom licu sa iskustvom radi lične zdravstvene bezbednosti.

Za svaki slučaj, ako prilikom kupanja koristite so za kupanje, ne sipajte u vodu prevelike količine soli i nemojte se dugo „izležavati“ u slanoj vodi.

2 komentara
  1. Anonimni

    Ovaj sto je pisao clanak je totalni retard!! To sto je opisao je „so za kupanje“ u zhargonu, ne bukvalno; i nema nikakve slicnosti Ili veze sa Soli za kupanje. Znaci neverujem

  2. Mortisha

    kupis sol za kupanje i uradis se kao zver! 😀

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike