U trendu

Napravite svoj prirodni parfem od samo 3 sastojka: Prelepo miriše, a deluje i terapeutski

Ljubitelji parfema imaju svoje zahteve pri odabiru najboljeg, bilo za sebe ili za drage osobe, a prva stavka je da ostaje dugo na koži i ne smanjuje intenzitet tokom dana. Druga stavka podrazumeva razumnu cenu, ali luksuzan miris i note koje odgovaraju godišnjem dobu u tom trenutku.

Bez obzira na to jeste li ljubitelji isključivo prirodnih i organskih sastojaka ili jednostavno želite da učinite nešto lepo za sebe, izrada parfema pomoću eteričnih ulja definitivno zvuči zabavno.

Ovaj trend sve više je popularan i među poznatim damama. Jelena Đoković poznata je zagovornica prirodne lepote. Neretko deli na društvenim mrežama kako se neguje i šta jede, a lavinu komentara je izazvala priznanje da već dugo ne koristi parfeme, već esencijalna ulja.

Šta su eterična (esencijalna) ulja?

Jeste li znali da oko 20 posto ukupne količine parfema čine eterična ulja i da se za svaki parfem koristi između 3 i 5 vrsta, zato što tada ulja deluju u sinergiji?

Nanosi se isto kao i parfem, nekoliko kapljica na zglobove i iza uha. Ipak, zbog direktnog nanošenja na kožu, imaćete bolju kontrolu nad njegovim širenjem. Uputstva koje ćemo podeliti s vama nisu jednostavna, ali rezultat će vam dati autentičnu notu koju ste napravili za sebe.

Prvi korak

Osnovno pravilo kreiranja parfema odnosi se na ređanje pojedinačnih nota. Postoje osnovne ili donje, srednje i gornje note parfema koje se postavljaju tačno definisanim redosledom, od vrha k bazi, odnosno od onih laganih do teških, senzualnih i toplih.

Gornja nota je aroma koju osetimo u prvi mah, ali ne traje dugo. Najčešće su u pitanju citrusne arome, ali se mogu koristiti i arome bilja čiji mirisi nisu dramatični.

Srednje note parfema su dugotrajnije, pa mogu biti dominantne i do nekoliko sati. Čine ih uglavnom mirisi cveća, voća i začina. One se postepeno stapaju s osnovnim notama, odnosno bazom parfema.

Osnovnu, donju ili baznu notu parfema čine jaki mirisi poput arome različitog drveća, vanile, mošusa i ćilibara. One isparavaju sporo, pa ih možemo osetiti satima nakon što nanesemo parfem, prenosi Sensa.hr.

Šta je sve potrebno za pripremu?

Pre nego što krenete u proces mešanja, odaberite 3-5 eteričnih ulja uzimajući u obzir pravila o slaganju mirisnih nota. Dobro razmislite volite li miris ruže, ili vam se dopadaju tople, zemljane arome poput sandalovine? Ne morate se žuriti. Dozvolite sebi da osetite različite mirise i naučite da ih prepoznate. Posle nekoliko dana, biće vam kristalno jasno koji vam mirisi vam najviše odgovaraju, a koji su vam odbojni.

Kako izgleda proces?

Nabavite trake za testiranje parfema i na svaku stavite nekoliko kapi eteričnog ulja. Kada pomirišete svaku traku zaključićete koje se note međusobno slažu, a usput ćete utvrditi i koji miris dominira. Eksperimentišite i kombinujte ulja dok ne dobijete odgovarajući odnos ulja i aromu koju želite. Kada završite s ovom fazom, napravite pauzu. Nakon toga zatvorite oči, udahnite dobijeni miris i opustite se. Zatim se zapitajte: Kakve osećanja taj miris izaziva i budi li u vama određene uspomene? Kakve telesne senzacije osećate? Ukoliko vam se sviđa aroma koju ste dobili kombinacijom ulja, pomešajte ostatak u istom odnosu kao u drugom koraku, i napokon ćete dobiti koncentrat svog prirodnog parfema.

Finalni rezultat

Na kraju u dobijeni koncentrat od eteričnih ulja, ubacite dve kašičice etanola. Zatim, prespite dobijenu mešavinu u staklenu bočicu po vašem izboru i protresite. Nakon toga, dodajte 60 ml destilovane vode pa sve dobro protresite. Testirajte mešavinu prskanjem u vazduh prema gore pa prođite kroz miris. Ukoliko želite jaču aromu, dodajte još 5 kapi koncentrata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar