U trendu

Ne delite pribor za šminku!

Većini je poznato da četkicu za zube, peškir ili donje rublje ne treba deliti sa prijateljima, zbog mogućnosti zaraze, ali mnoge dame će bez razmišljanja prijateljici pozajmiti maskaru, četkicu za šminku, sunđer za nanošenje pudera… A ni to ne bi trebalo raditi.
U čemu je problem? U higijeni, odnosno nedostatku higijene ako pribor za šminku delite sa nekim (znamo da takva deoba deluje kao prijateljski gest, ali s obzirom na moguće posledice, pre liči na nešto što biste mogli poželeti neprijatelju). To je podjednako nezdravo kao da sa tom osobom razmenjujete gaćice, i to neoprane; jer, iako to golim okom nije vidljivo, klice se razmnožavaju na površini šminke, a posle upotrebe na priboru za šminku uvek ostane nešto pljuvačke, sluzi, znoja, mrtvih ćelija, što sve može biti hranljiva podloga za razmnožavanje virusa, bakterija i gljivica.
I vaša prijateljica i vi ste potpuno zdrave? Nema to veze – može se desiti da jedna od vas dve i ne zna da nosi u sebi virus herpesa, ili patogene bakterije ili gljivice. Može se takođe desiti da su neke bakterije ili gljivice na koje je jedna adaptirana nešto na šta bi ona druga mogla burno da reaguje. Zato je najsigurnije da uvek koristite sopstveni pribor i da ga nikome ne pozajmljujete.
Postoji i mogućnost da sami sebe zarazite priborom za šminku, jer su se na njemu namnožile klice u većem broju nego što vaš imuni sistem može da savlada. To se izbegava na lak i jednostavan način – pribor za šminku (četkice, sunđerčiće i slično) perite jednom nedeljno sapunom i mlakom vodom. To pranje traje oko dva minuta – mali napor koji će smanjiti mogućnost da dobijete neku krajnje neprijatnu infekciju čije bi lečenje trajalo znatno duže nego sabrano vreme za održavanje pribora za šminkanje do kraja vašeg života.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)