Ne zavaravajte se: preparati za sunčanje nisu pouzdani!

Leto je period kada je zaštita od sunca neophodna, naročito ako se ide na odmor (letovanje) ili provodi više vremena na suncu.

Tada se kupuju jefine ili skupe a „kavalitetne“ kreme, losioni, sprejevi za zaštitu od sunca, a bira se i faktor zaštite.

Međutim, malo ljudi zna da trećina proizvoda za zaštitu od sunca pruža zaštitu upola manju nego što je istaknuto na etiketi.

Istraživanjem je u Americi testirano 58 proizvoda za zaštitu od sunca od kojih je za svaku preporuku samo njih 15, dok je 20 proizvoda imalo upola manji faktor zaštite nego što je pisalo na etiketi. Postoji preporuka od strane stručnih osoba da se kao zaštita od sunca koriste proizvodi sa faktorom zaštite preko 30 SPF, naročito ako se boravi na otvorenom duže vreme.

Zaštitni faktor (SPF) je mera koliko dobro proizvod štiti od ultraljubičastog (UV) zračenja koje je glavni uzrok opekotina od sunca i faktor rizika za rak kože.

Istraživanje je izdvojilo tri proizvoda (kreme) od preporučenih 15 koji su ocenjeni kao odličan ili vrlo dobri (dodeljenih 81 od maksimalnih 100 poena). Sva tri su imala faktor zaštite 50 ili više i do sada se se pokzali kao najbolja zaštita od sunca – rezultati testiranja poklopili su se sa podacima na etiketi.

Napominjeno da korišćenje sprejeva za zaštitu od sunca može biti problem jer se lako mogu udisati pa se zato ne preporučuju alergičnim osobama, a naročito ne deci. Svima koji se spremaju za leto savet istraživača je da obrate pažnju na etiketu proizvoda, kao i na samog proizvođača zaštitnih proizvoda.

Postoje i mnogi zagovornici prirodnih preparata za zaštitu od sunca, ali se ipak u paralelnom testiranju pokazalo da su veštački hemijski zaštitnici od sunca bolji od prirodnih preparata. Pokazalo se i da različiti preparati različito utiču na ljude jer boja kože i pigmentacija kože različito reaguju na proizvode za sunčanje.

Nepravilno ili nedovoljno nanošenje proizvoda na kožu najčešća je greška i problem koji se javlja kod sunčanja. Preporučuje se oko 30 grama kreme za jedno mazanje i ponavljanje na svaka 2 sata.

Napominjemo da bilo koja krema ili losion za sunčanje ne štite 100% i ne znači da sa njima možemo beskrajno dugo biti na suncu bez posledica.

Osim proizvoda za zaštitu od sunca, istraživači daju sledeće savete kao zaštitu od sunca:

  • potražite hlad između 10 sati pre podne i 4 sata popodne
  • pravite pauze tokom sunčanja bilo ulaskom u vodu ili boravkom u senovitom prostoru ili nekoj prostoriji
  • koristite široku odeću, šešire i naočare za sunce
    koristite svetliju odeću jer privlači manje svetlosti od tamnije odeće
  • nemojte booraviti dugo na suncu iako koristite preparate za sunčanje
  • može vam izgoreti lice ili ramena iako ste dugo u vodi
  • vodite računa i da se po oblačnom vremenu ili vremenu kad su na nebu povremeno oblaci uz duvanje vetra može izgoreti i dobiti opekotine
  • sredstva za zaštitu od sunca kupujte u zvaničim prodavnicama (ne na crnom tržištu) jer to daje neku sigurnost da se radi o „pravoj marki“ i o kvalitetu.

Zbog toga, spremite se za sunce najbolje što možete jer ukoliko ne budete pažljivi, sunce vam može upropastiti odmor.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.