U trendu

Nega dečjih zuba

Američka akademija za pedijatriju nedavno je objavila nove preporuke za negu zuba dece koje bi trebalo da budu poučne i za našu decu i njihove roditelje.

Preporuke

Osnovna preporuka je da bi sva deca trebalo da počnu da koriste pastu za zube sa fluorom kada im se pojave prvi zubi. To se odnosi na svu decu, bez obzira na to koliko imaju zuba i koji je nivo rizika od karijesa.

Do starosti od 3 godine, deca treba na četkicu da stavljaju pastu za zube u količini veličine zrna pirinča. Starija deca treba na četkicu da nanose pastu za pranje zuba veličine zrna graška. Roditelji bi trebalo u početku da stavljaju pastu deci na četkicu za zube i da nadgledaju pranje zuba, a po potrebi i pomognu deci.

Čim se pojavi nekoliko prvih zuba, treba voditi dete svakih 3-6 meseci kod zubara, kako bi im premazao zube tečnošću na bazi fluorida.

Tečnost za ispiranje zuba na bazi fluora ne preporučuje se deci mlađoj od 6 godina, zbog toga što deca mogu da progutaju veću količinu tečnosti, a to može da im škodi.

Napomene

Navedene preporuke savetuju se deci, njihovim roditeljima i zubarima zbog toga što je karijes najčešća hronična bolest dece, a fluorid je efikasan u sprečavanju karijesa kod dece.

Dr Melinda Klark je zajedno sa kolegama iz Sekcije za oralno zdravlje pri Američkoj akademiji za pedijatriju nedavno objavila nove preporuke u internet izdanju časopisa „Pedijatrija“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.