U trendu

Neka vam stopala progledaju

Da li i vama žuljevi, kurje oko, urasli nokti ili atletsko stopalo zadaju mnogo muka i još više bola, a samim tim i čine da se osećate neprijatno?
Ukoliko je tako, postoje načini pomoću kojih možete naučiti kako da pravovremeno prepoznate i uspešno izlečite vaša stopala od ovih neprijatnosti.
Čukalj
Koštana izraslina na dnu palca ili kurje oko prouzrokuje krivljenje prsta i čini da se on naginje prema drugim prstima. S obzirom na to da izaziva poremećaj u kostima i utiče na njihov položaj, kao i pojavu kvrge pri dnu članka, to može i te kako izazvati bol usled prevelikog pritiska ili artritisa i može dalje prouzrokovati pojavu kurjeg oka. Lekovi protiv bolova, ulošci ili operacija – neki su od načina koji vam mogu pomoći da se izborite sa ovom neprijatnom pojavom, kao i nošenje malo komotnije obuće i izbegavanje obuće na štiklu.
Kurje oko i žuljevi
Trenje izaziva pojavu čvrste, otvrdle, mrtve kože koja je osnovna odlika kurjeg oka i žuljeva, nastalih radi zaštite osetljive kože. Kupastog su oblika i usmereni su ka unutrašnjosti kože, a najčešće se pojavljuju na delovima stopala koji trpe mali pritisak. Ono što žuljeve čini nezgodnim jeste to što se mogu pojaviti u bilo kom delu gde se javlja trenje i rasprostranjeniji su. Uzroci oba problema mogu biti tesne cipele, a nestaju onoga trenutka kada prestane trenje. Odgovarajući ulošci su glavno rešenje kada je reč o velikoj cipeli, dok se žuljevi mogu nakon pucanja jednostavno ukloniti grickalicom ili, ukoliko je stvar ozbiljnija, operativnim zahvatom.
Kostobolja
Ovo je jedan od oblika artritisa čije su osnovne odlike iznenadni bol, crvenilo, pojava otoka i ukočenost, i to najčešće u predelu zgloba palca. Takođe se može javiti i u stopalu, članku ili kolenima. Glavni uzrok je preveliko nagomilavanje kiseline u krvi, što dovodi do formiranja čvrstih kristala u predelu zglobova. Takozvani naleti i napadi mogu trajati danima, pa čak i nedeljama, a mogu se lečiti lekovima protiv upala ili lekovima koji utiču na smanjenje kiseline.
Bradavice na tabanima
Ono što posebno izdvaja ovu vrstu bradavica od drugih jeste to da se javljaju u vidu izuzetno čvrstih, rožnatih izraslina na tabanima stopala. Zarazne su i izaziva ih virus koji u unutrašnjost kože ulazi preko pukotina na njoj. Što se tiče širenja zaraze, pogodna mesta za infekciju jesu javni bazeni i tuševi. U suštini, ova vrsta bradavica je bezazlena po opšte zdravlje osobe i ne mora se čak ni lečiti ukoliko ne smeta pri hodu i stajanju. U većini slučajeva, glavni razlog njihovog uklanjanja jeste izuzetno intenzivan bol koji je jednostavno nemoguće zanemariti.
Atletsko stopalo
To je gljivična infekcija koja može dovesti do ljuštenja kože, crvenila, svraba, neprijatnog gorućeg osećaja, pa i do pojave plihova i ranica. Ova infekcija spada u grupu blago zaraznih i prenosi se putem direktnog kontakta ili ukoliko se krećete bosonogi u prostoru poput svlačionica ili u blizini bazena. Gljivica zatim nastavlja da se razvija u obući, posebno tesnoj, u kojoj ima malo mesta za normalnu cirkulaciju vazduha. Može se izlečiti pomoću posebnih antigljivičnih losiona ili, kada je reč o ozbiljnijim slučajevima, lekovima koji se unose oralnim putem.
Urastanje nokta na palcu
Palac kod koga je došlo do urastanja nokta u kožu može izazvati izazito jak bol, crvenilo, otok, pa čak i infekciju. U glavne krivce spadaju povrede nokta palca, zatim nošenje tesne obuće, kao i potkraćivanje noktiju do "korena" i ravno. Da bi se ovo sprečilo, treba voditi računa pri sečenju noktiju, a ako dođe do zapaljenja i pojave gnoja, treba se obratiti lekaru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.